< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - luni, 6 august 2007

Schimbarea la Fata

Inainte de momentul jertfei pe cruce pentru pacatele oamenilor, Mantuitorul Hristos a plecat in Cezareea, pe muntele Taborului, unde a fost urmat de ucenicii sai si de popor. Lasandu-i pe acestia la poalele muntelui, Iisus i-a luat cu sine doar pe Petru, Iacob si Ioan.

Acolo, pe cand se ruga, Hristos s-a schimbat la fata, stralucind cu slava Dumnezeirii Sale: "Si s-a schimbat la fata, inaintea lor, si a stralucit ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina'. In acel moment, ucenicii L-au vazut in adevarata Sa infatisare: Dumnezeu, caci stralucea ca soarele, si Om, caci avea un vesmant. Umanitatea Lui era atat de patrunsa de Dumnezeire, incat vesmantul si trupul Lui au stralucit ca lumina. Dupa ce Iisus a vorbit cu Moise si cu Ilie, care stateau langa El, Petru i s-a adresat: "Doamne, bine este noua sa fim aici; daca voiesti, vom face aici trei colibe: Tie una, lui Moise una si lui Ilie una". Atunci, un nor i-a umbrit si s-a auzit un glas: "Acesta este Fiul Meu cel iubit intru care am binevoit; pe Acesta ascultati-l!". Iar Hristos S-a apropiat de ei si le-a zis: "Sculati-va si nu va temeti!", poruncindu-le sa nu spuna nimanui despre aceasta intamplare pana la Invierea Sa din morti. Astfel, pe muntele Tabor, Hristos S-a aratat Apostolilor in adevarata Sa ipostaza de Dumnezeu adevarat si Om adevarat. Lumina in care S-a aratat era harul dumnezeiesc, iubirea vesnica a lui Dumnezeu. Pentru ca ucenicii sa poata vedea pe Iisus in lumina Sa necreata, ei insisi au fost patrunsi de aceasta lumina, de acest har. Numai astfel au putut vedea cu ochii trupesti lumina dumnezeirii.

In aceasta zi, traditia populara spune ca incepe sa se ingalbeneasca frunza in padure, relateaza Irina Nicolau in "Ghidul sarbatorilor romanesti"."Cerbii spurca apele, care incep sa se raceasca. Taratoarele cauta ascunzisuri. Berzele se pregatesc de plecare. Cerul se deschide. Se face pomana de struguri. Cand gusti prima boaba, spui "boaba noua in gura veche". Fetele se spala pe cap in aceasta zi. Se spune de asemenea ca sarbatoarea populara Probejenia marcheaza hotarul dintre vara si toamna in Calendarul Popular si este sinonima cu Schimbarea la Fata din Calendarul crestin-ortodox. Fiind celebrata in acelasi timp cu Schimbarea la Fata, la Probejenie este dezlegare la peste si la struguri. In popor exista credinta potrivit careia cine se roaga sa scape de un viciu, de o patima, in aceasta zi, va reusi.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=224830&data=2007-08-06