< Imprimare >      ZIUA - ANALIZE SI COMENTARII - vineri, 27 iulie 2007

Diplomatia Romaniei, revista pentru voyeuri

Nu stiu ce hram poarta ambasadoarea Romaniei in Mexic, Manuela Vulpe, si nici nu ma intereseaza. Cred ca n-ar trebui sa intereseze pe nici un om serios ce fac oamenii in intimitate, atata vreme cat actul respectiv nu afecteaza interesul public. Si nici cine cu cine se iubeste, discret.

Diplomatia Romaniei a devenit obiect de Playboy. Sau, mai degraba, de Penthouse (RAAPPS). In diplomatia Romaniei se impune nu doar curatenie generala, ci si reparatie capitala. Nu exista viziune si strategie a politicii externe romanesti. Nici la Cotroceni si nici la Palatul Victoria. Si daca vom continua asa, Romania va fi tratata la categoria "ruda saraca, pacat ca frumoasa, dar proasta".

Numai ca schimbarea care se impune in diplomatie, incepand cu personalul, nu-i corect sa se faca prin metode de genul celei expuse pe un site infam, al unui anume Laurentiu Fulga, care profita de coincidenta de nume cu un respectabil scriitor disparut si comite o infractiune penala. Anume, violarea corespondentei private. A publica fara acordul celor implicati corespondenta personala este nu doar o nesimtire fara margini, ci si un caz pentru care orice avocat care isi merita diploma gaseste incadrare in Codul Penal.

Personajul infractional expune pe Internet fragmente din viata intima a oamenilor - pentru impotenti, voyeuri si frustrati. Pentru cei a caror unica placere este sa intre cu cizmele in viata personala a celorlalti, cu dublul scop si dublu gretos de a savura relatii inaccesibile pentru ei si de a gasi vulnerabilitati unor personalitati. In cazul nostru, consilierul prezidential Teodor Baconski si principalul consilier al premierului, seful Cancelariei primului ministru, Dorin Marian. Sunt publicate cateva randuri din corepondenta lor cu ambasadoarea latino, la interpelarea ei. O corespondenta, oricum, amicala, acel gen de "prietenie amoroasa" pe care grobienii nu o pot intelege.

Dorin Marian, de altfel, ii semnaleaza doamnei Vulpe, cu umor, faptul ca a descoperit pe site-ul respectiv corespondenta lor privata. "Ce surpriza! Azi am primit un site pe care eu, si alti 20 mil romani, pot citi mailurile tale, inclusiv cele cu mine. Domnul care le face publice este de prin Australia si in preambul face o analiza critica a sistemului diplomatic romanesc. Ma bucur ca MAE s-a hotarat sa faca publice toate corespondentele ambasadorilor, este o dovada de totala transparenta si deschidere. Bravo!". In esenta, cam asta e. Dar nu e de ras!

Ministrul Adrian Cioroianu se compromite daca incurajeaza asemenea porcarii. Statutul lui de intelectual il obliga sa trateze cu seriozitate problema diplomatiei romanesti si sa dezavueze asemenea practici nenorocite. Acea ambasadoare e suparata pe premierul Tariceanu care s-a hotarat sa elimine stabilimentul numit RAAPPS (Regia Autonoma a Patrimoniului si Protocolului de Stat), mostenire comunista. Vulpe nu mai poate cumpara un apartament pentru baiat si intervine la Dorin Marian in acest sens. Prea versat ca sa marseze.

Dorin Marian si Doru Baconski merita felicitari. S-au comportat ca niste domni. Nu conteaza viata personala a demnitarilor. Conteaza ce fac ei pentru tara. Daca viata personala a unui demnitar nu afecteaza interesul national, ea trebuie sa ramana neatinsa de indiscretii. Nu conteaza ce face Dorin Marian dupa program, conteaza sa coordoneze inteligent expertiza pentru premier. Iar in privinta lui Teodor Baconski, conteaza ca e un intelectual stralucit si un diplomat care ar fi meritat sa fie ministru de Externe. Din start.

Roxana IORDACHE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=224491&data=2007-07-27