< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - vineri, 27 iulie 2007

Pentagonul a inceput amenajarile la Kogalniceanu

Colonelul Peri Anest va fi comandantul Fortei Intrunite - Est (JTF-East), al carei cartier general se va afla la baza de la Mihail Kogalniceanu. Batalionului 1 al Regimentului 94 de Artilerie Terestra al Pentagonului de la Baumholder, Germania se muta in Romania.

Aproximativ 100 de militari de la baza Pentagonului din Vicenza au sosit in Romania. Acestia au misiunea de a pregati baza de la Mihail Kogalniceanu pentru Batalionul 1 al Regimentului 94 de Artilerie Terestra al SUA de la Baumholder, Germania, relateaza Stars and Stripes in editie electronica.

Operatiunile, al caror cartier general a fost instalat la baza de la Mihail Kogalniceanu, sunt similare celor desfasurate inainte de instalarea trupelor americane in Bosnia. General-maiorul Frank Helmick, comandantul fortelor aeropurtate SETAF (Southern European Task Force) din armata SUA a declarat insa ca operatiunile militarilor americani in Romania nu vor fi la fel de "grandioase" ca celelalte desfasurate in Balcani, relateaza Stars and Stripes. Baza aeriana din Romania nu va fi la fel de mare ca cea de la Camp Bondsteel, a spus Helmick, referindu-se la principala baza americana din Kosovo, care a gazduit maximum 5000 de militari SUA. "Este menita sa fie (o baza) de natura expeditionara (...) Nu veti putea vedea Burger Kings sau Starbucks", a spus Helmick. Initial, circa 1.000 de americani vor lua parte la o serie de exercitii si operatiuni care sunt programate sa se incheie in luna octombrie, a explicat Helmick, adaugand ca membri Navy Seabees (batalioane din cadrul Marinei SUA folosite la lucrari de constructie, n.red.) se vor alatura militarilor proveniti din Italia si Germania, precum si personalului civil. Colonelul Peri Anest va fi comandantul Fortei Intrunite - Est (JTF-East), al carei cartier general se va afla la baza de la Mihail Kogalniceanu. Helmick a declarat ca doar un contingent redus va ramane la baza de la Mihail Kogalniceanu dupa luna noiembrie, iar urmatoarele rotatii de trupe - brigazi care vor efectua misiuni de antrenament pe o perioada de sase luni in diferite locatii din Romania si Bulgaria - ar putea sa nu dureze "cu anii". Helmick nu a oferit insa detalii. (D.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=224481&data=2007-07-27