< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - joi, 24 mai 2007

Celebritati respinse de Harvard

Nu va intristati prea tare daca sunteti respinsi de o universitate faimoasa cum ar fi Harvard-ul. Acelasi lucru li s-a intamplat in tinerete si unor personalitati de prim rang ale Statelor Unite. Warren Buffett, al doilea cel mai bogat om al planetei, senatorul John Kerry, Ted Turner, fondatorul CNN, legenda muzicii folk rock Art Garfunkel, creatorul indragitului serial de televiziune "Familia Simpson", Matt Groening, si chiar actualul presedinte al Universitatii Columbia, Lee Bollinger, sunt doar cateva dintre celebritatile pe care Harvardul nu le-a considerat suficient de bine pregatite pentru a-i trece pragul.

Numele celebrilor respinsi urmeaza sa fie publicate in revista "02138" editata de un fost student al prestigioasei universitati si care va aparea pe piata in cursul saptamanii viitoare. "Harvardul ar trebui sa se simta rusinat pentru ca nu si-a deschis portile unor asemenea capacitati, si nu cei care apar pe aceasta lista", spune Bom Kim, fondatorul revistei.

Clubul refuzatilor

John Kerry, senator de Massachusetts si candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidentiale, a fost respins de Harvard, dar a fost acceptat de Yale, unde a devenit licentiat in stiinte politice. Pana sa ajunga sa candideze la presedintia SUA, Kerry a avut o serie de reusite patriotice, fiind rasplatit cu o Stea de argint, una de bronz si trei Inimi de Purpura in Vietnam. In 1973, pe cand avea 30 de ani, senatorul, acum in varsta de 64 de ani, s-a inscris la Facultatea de Drept.

Este greu de crezut ca viata ar fi fost mult mai frumoasa pentru miliardarul Warren Buffet daca ar fi fost admis sa studieze stiintele economice la Harvard Business School (HBS). Al doilea cel mai bogat om al planetei, cu o avere estimata la 52 de miliarde de dolari, conform Forbes, a fost respins de HBS in 1950, terminandu-si studiile la Universitatea Columbia. 15 ani mai tarziu a achizitionat Berkshire Hathaway, care era pe atunci doar o companie producatoare de textile si care l-a transformat ulterior in miliardar.

Mogulul media Ted Turner a fost respins de Harvard si exmatriculat, ulterior, in 1960, si de la Universitatea Brown pentru ca a primit un vizitator de sex feminin in dormitorul sau studentesc. Turner si-a dobandit faima internationala atat datorita pionieratului in domeniul televiziunii de stiri 24 de ore din 24, fiind fondatorul Cable News Network - CNN, cat si datorita relatiilor sale amoroase. Printre femeile celebre care i-au crescut cota de piata se numara si fosta sa sotie, actrita Jane Fonda.

Solistul si compozitorul Art Garfunkel s-a nascut in Queens, New York, iar dupa ce a fost refuzat de Harvard s-a inscris la Universitatea Columbia, unde a avut suficient timp sa-si consolideze cariera muzicala, alaturi de prietenul si partenerul sau de scena Paul Simon. Intre anii 1956 si 1962, cei doi au concertat impreuna sub numele de scena Tom & Jerry, devenind cel mai popular duo al anilor '60. Dupa mai multi ani de divergente, in 2003, Art Garfunkel si Paul Simon s-au reunit din nou, turneul mondial 2003/2004 fiind un adevarat succes. In urmatorii doi ani, Garfunkel a fost arestat de doua ori pentru posesie de stupefiante. In ciuda acestor mici probleme de natura penala, artistul si-a vazut in continuare de cariera muzicala, reusind chiar lansarea unui nou album in ianuarie 2007.

Dupa ce a fost respins de Harvard, in 1964, Lee Bollinger, actualul presedinte al Universitatii Columbia, a optat pentru universitatea statului sau, Oregon. Studiile si le-a desavarsit insa in cadrul facultatii de Drept a Universitatii Columbia, fiind numit apoi decanul Universitatii de Drept din Michigan. Spre deosebire de omologii sai enumerati mai sus, Bollinger a trebuit insa sa indure un al doilea refuz din partea Universitatii Harvard in 2001, cand a fost invins de catre Lawrence Summers la presedintia prestigioasei unitati de invatamant. In cele din urma a ajuns cel de-al 19-lea presedinte al Universitatii Columbia.

n Camelia CIOBANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=221115&data=2007-05-24