< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - luni, 30 aprilie 2007

Stiri pe scurt

"Basescu a transformat Romania in tara problema a UE"

Europarlamentarul Corina Cretu (PSD) a sustinut ieri ca toate cancelariile si guvernele europene au acceptat ca Parlamentul Romaniei a votat legal si constitutional suspendarea presedintelui Traian Basescu. "Sigur ca situatia din Romania ingrijoreaza Europa in mod real, dar se stie ca aceasta decizie a fost luata dupa doi ani si jumatate de scandaluri interminabile", a precizat senatorul PSD. Ea a adaugat ca, daca s-ar fi putut prevedea actualul conflict politic, Romania ar fi ratat aderarea la UE. Europarlamentarul PSD a apreciat ca tara noastra a pierdut startul in UE, mentinonand ca, in alte state devenite membre ale Uniunii, s-au format coalitii interparlamentare largi pentru a depasi primul an post-aderare. Corina Cretu a afirmat ca razboiul declansat de presedintele suspendat impotriva Parlamentului reprezinta un pericol la adresa democratiei, existand riscul instalarii unei regim autoritar. "Traian Basescu a transformat Romania in tara problema a UE", a adaugat europarlamentarul PSD. (A.H.)

Sandru da in judecata CNSAS

Vicepresedintele PIN, deputatul Lavinia Sandru a anuntat ieri ca partidul sau va da in judecata CNSAS si membrii Colegiului acestei institutii "controlate politic", pentru decizia luata in cazul judecatoarei de la Curtea Constitutionala, Aspazia Cojocaru, "un aranjament politic favorabil lui Trian Basescu". Dupa cum a aratat Sandru, CNSAS a dat verdict de politie politica in cazul Aspaziei Cojocaru, dar a amanat redactarea hotararii pana dupa suspendarea presedintelui Traian Basescu, "pentru santajarea judecatoarei". "Decizia de politie politica a fost data pe continutul notelor informative semnate de Aspazia Cojocaru", a mai spus Sandru. Ea a mai sustinut ca apropiatii presedintelui Basescu beneficiaza de un anumit tratament din partea CNSAS, in timp ce oponentii acestuia au parte de un altfel de tratament. "Domnului Dan Voiculescu nu i s-a dat dreptul sa conteste decizia CNSAS in cazul sau. Ce apare in dosarul lui Dan Voiculescu este o gluma in raport cu ce apare in dosarul Aspazia Cojocaru", a subliniat Sandru. (V.D.)

Talpes se autosuspenda

Liderul UPSC senatorul Ioan Talpes a anuntat ieri, la Constanta, ca a luat decizia sa se retraga din Parlament pana in data de 20 mai. Talpes a spus ca va face miercuri o declaratie publica la Bucuresti despre retragerea sa temporara de la sedintele Legislativului. Senatorul a precizat, potrivit Mediafax, ca decizia sa a fost determinata de votul Parlamentului pentru demiterea presedintelui Romaniei, "cu incalcarea Constitutiei". Talpes va reveni in Parlament dupa referendumul de pe 19 mai. Senatorul a prezidat Consiliul Organizatiei Nationale a UPSC, care a avut loc sambata si duminica, la Constanta. Conducerea partidului a adoptat la finalul intalnirii rezolutia politica, ce exprima opinia liderilor UPSC referitoare la suspendarea presedintelui Traian Basescu: "UPSC va colabora cu toate formatiunile politice, organizatiile neguvernamentale si cu toti cetatenii care s-au manifestat pentru sustinerea presedintelui suspendat Traian Basescu". (R.I.P.)

Atentate in Irak

Cel putin 77 de persoane au fost ucise sambata in violentele din Irak, dintre care 55 intr-un atentat cu masina-capcana in orasul Kerbala, considerat sfant de siiti.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=219847&data=2007-04-30