< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - luni, 30 aprilie 2007

Estonia muta soldatul sovietic intr-un cimitir militar

Monumentul soldatului sovietic din centrul capitalei Estoniei, Tallinn, va fi reamplasat intr-un cimitir militar din acelasi oras. Deocamdata monumentul se gaseste intr-o locatiei tinuta secreta, din cauza tulburarilor de strada din ultimele zile declansate de actiunea de mutare a acestei statui.

Aproximativ 1000 de persoane au fost retinute in timpul protestelor desfasurate joi si vineri in Estonia, a anuntat politia duminica, dupa calmul inregistrat in noaptea de sambata, relateaza Mediafax. De asemenea, 156 de persoane au fost ranite, in cadrul celor mai grave manifestatii civile din Estonia, de la Revolutia Rusa. Una dintre acestea, un cetatean rus in varsta de 20 de ani, a murit la spital, vineri dimineata. Parchetul regional "a confirmat ca decesul (...) nu a avut nici o legatura cu actiunile autoritatilor estone. Incidentul a fost un conflict intre doua persoane".

Revoltele au izbucnit joi noaptea, dupa ce protestele fata de decizia Guvernului de a incepe lucrarile de excavatie la un monument controversat al Armatei Rosii au devenit violente. Demonstrantii purtau drapele rusesti si strigau sloganuri de sustinere a Rusiei. Ei au spart ferestrele Academiei de Arte, au devastat un magazin de bauturi alcoolice aflat in apropiere si au patruns in cladirea Teatrului National.

Alte confruntari cu politia au avut loc pe o strada care duce catre sediul Parlamentului, unde circa 60 de tineri l-au acuzat pe premierul eston de fascism si i-au cerut sa demisioneze.

Monumentul scriitorului eston Anton Hansen Tammsaare, situat intr-un parc din centrul Tallinnului, a fost acoperit cu inscriptii scrise cu alfabet chirilic, ceea ce a provocat furia tinerilor estoni. Printre persoanele retinute de politie, multe dintre ele rusofone, se numara si numerosi tineri aflati sub influenta bauturilor alcoolice, care au fost escortati la domiciliile parintilor lor, a precizat politia estona.

Mutarea monumentului ostasului sovietic din centrul orasului a provocat nemultumirea Moscovei, care considera statuia drept un memorial pentru cei care au invins fascismul, desi multi estoni il apreciaza drept o amintire dureroasa a celor aproape 50 de ani de ocupatie sovietica. Presedintele Consiliului Federatiei ruse (Camera superioara a Parlamentului de la Moscova), Serghei Mironov, a cerut vineri chiar ruperea relatiilor diplomatice cu Estonia.

George DAMIAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=219846&data=2007-04-30