< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - sambata, 28 aprilie 2007

Taxa pentru mediu

Ministerul Mediului si cel al Finantelor sunt in negocieri avansate pentru ca banii proveniti din taxa de prima inmatriculare a autovehiculelor sa ajunga in proiecte de protectia mediului. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca a solicitat ministrului Economiei, Varujan Vosganian, ca in memorandumul privind taxa de inmatriculare transmis recent Guvernului sa treaca si o prevedere potrivit careia banii din incasari sa fie destinati unor investitii in protectia mediului.

"Suntem in negocieri avansate pe aceasta chestiune. Consider ca taxa este una de mediu, iar acest lucru trebuie sa se reflecte si in folosirea fondurilor adunate la buget din aplicarea acesteia", a spus Attila Korodi. El a spus ca sumele astfel colectate trebuie sa fie utilizate in special pentru impaduriri. La ora actuala, agentii economici ce detin vehicule sunt obligati sa plateasca "fondul pentru mediu" calculat in functie de cantitatea si calitatea de carburant utilizata si tipul de motor. Korodi a spus ca Legea fondului pentru mediu va fi modificata astfel incat sa nu se plateasca de doua ori pentru acelasi lucru. El considera ca noua formula avansata de Ministerul Economiei si Finantelor raspunde necesitatilor: se asigura controlul asupra importului de masini, realizandu-se protectia mediului, si este acceptata de Comisia Europeana.

Attila Korodi a facut aceste declaratii intr-o conferinta de presa prilejuita de inaugurarea unui sistem de monitorizare, prognoza si avertizare de poluare care va fi functional, in Bucuresti, peste cateva saptamani. Proiectul, in valoare de 1,1 milioane de euro, din care jumatate reprezinta fonduri comunitare Life, a fost promovat de Administratia Nationala de Meteorologie. Proiectul consta in masurarea si simularea cantitatilor de poluare si a traseelor undelor de poluare in cel mai mic detaliu pana la nivel de bloc. Ion Sandu, directorul ANM, a declarat ca acest nou sistem va permite, pe langa prognoze in caz de poluare, si integrarea rezultatelor in planurile de dezvoltare urbana. (L.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=219795&data=2007-04-28