< Imprimare >      ZIUA - IT&C - sambata, 28 aprilie 2007

Site-ul basescu.ro a fost victima unui atac informatic

Site-ul www.basescu.ro a devenit joi victima unui atac informatic din partea a mii de computere din afara Romaniei, ceea ce a obligat administratorii sa blocheze temporar accesul din afara tarii, conform unui anunt de pe pagina principala a site-ului.

"Mii de calculatoare au trimis mesaje simultan, rezultand o cadere a serverului intre orele 19:30 - 23:30. Nu a fost vorba despre atacatori amatori, ci despre atacuri distribuite de sabotare a serviciilor (DdoS), provenite din afara tarii, care presupun resurse sustinute", se afirma pe site. "Este o demonstratie a deranjului provocat in aceasta perioada de un canal de comunicare liber si deschis", sustine anuntul din pagina web.

Atacurile informatice de tip "distributed denial-of-service" (DdoS) urmaresc sa faca serverele indisponibile pentru utilizatori, prin bombardarea acestora cu cereri false, venite din partea unor computere aflate sub controlul unor persoane rau intentionate. Serverele devin ocupate sau se blocheaza, fiind temporar inaccesibile pentru majoritatea vizitatorilor. De obicei, computerele care iau parte in atacurile de acest tip o fac fara stirea proprietarilor, fiind infectate cu aplicatii software de tip virus/worm.

Administratorul site-ului a limitat accesul vizitatorilor din afara tarii, ca metoda temporara de protectie, pana in momentul in care va putea instala filtre care sa blocheze doar calculatoarele atacatorilor.

Site-ul www.basescu.ro a fost lansat in perioada de dinainte de campania electorala din 2004 si este un forum de discutii legate de activitatea politica a lui Traian Basescu. in saptamana 16 - 22 aprilie, site-ul a avut 40.111 vizitatori, ceea ce inseamna o crestere de 4.203% fata de saptamana precedenta, cand a fost accesat de 932 de vizitatori, potrivit serviciului de monitorizare a traficului pe internet din Romania Trafic.ro.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=219788&data=2007-04-28