Pe masura ce nomazii din Mauritania se apropie de oras, traiul modern le "ataca" una dintre cele mai vechi traditii - indoparea fortata a tinerelor fete. Desi pare ca este vorba despre o traditie ireala, este un crud adevar, care vorbeste despre obiceiuri stranii din timpuri stravechi.
Intr-un cort din Kiffa, in desertul Sahara, o femeie nomada pe nume Braika demonstreaza cum cere traditia sa se ocupe de fiica sa: aceasta trebuie imobilizata cu ajutorul unor franghii, dupa care i se toarna efectiv pe gat litri de lapte si mormane de mancare timp de mai multe zile.
Traumatizantul proces nu se incheie pana ce victima traditiilor ancestrale nu da semne de obezitate cum ar fi vergeturile (care sunt considerate ca semn al frumusetii feminine in Mauritania).
"Mananca ce mananca, beau si iarasi beau, si cand nu mai pot manca, le obligam, iar daca vomita sunt chinuite foarte rau", a povestit Braika. Femeia arata cu mandrie reporterului de la BBC propriile sale semne de frumusete, vergeturile si bratele foarte groase. Nu se simte vinovata ca-si indoapa fortat fiica, pentru ca o face "pentru binele ei", mai ales ca o tanara suficient de solida isi gaseste mult mai usor un sot "cumsecade". Femeia spune ca dupa ce chinurile indoparii se sfarsesc, fetele sunt recunoscatoare, pentru ca viata lor va fi mai usoara. "Pe o fata slaba o ia vantul, oamenii vor crede ca e bolnava si astfel nimeni nu o ia de sotie". Nomazii cred ca o fata grasa este o fata sanatoasa, insa in realitate, obezitatea a ajuns sa fie o epidemie printre femeile din Mauritania, multe dintre ele pierzandu-si chiar viata in jurul varstei de 40 de ani din cauza unor boli ca diabetul sau diverse afectiuni ale inimii.
Avertismentele Guvernului
Mounina Mint Abdalla este un specialist din Ministerul Sanatatii care lucreaza de ani de zile cu Guvernul in incercarea de a scoate in afara legii aceste traditii. Insa avertismentele care previn femeile ca obezitatea este boala mortala au foarte putin efect intr-o tara in care "grasanele" sunt considerate a fi un simbol al nobilimii sau al "rasei de calitate". In orice caz, Mounina este de parere ca aceste obiceiuri vor disparea incet, incet, pentru ca lumea se schimba si nomazii nu mai au aceleasi cantitati mari de lapte de camila sau de capra cu care sa-si indoape fiicele.
Zeid, un nomad din orasul Aleg, a povestit ca se gandeste sa-si vanda caprele si camilele care i-au ramas, pentru ca "facem fata unei adevarate crize, iar pretul mancarii a crescut foarte mult. Nu mai avem cum sa ne hranim noi, daramite animalele. Cred ca singura solutie care ne-a mai ramas este sa ne mutam la oras".
In piata din capitala Nouakchott, Mounina arata femeile care muncesc pe strada, si care vand orice, de la valuri tipator colorate si pana la imitatii de ochelari de soare Chanel, povestind ca "acum 15 ani, femeile nu lucrau, insa viata la oras e foarte scumpa si nu au avut incotro".
Daca nu mancare, atunci steroizi
In ciuda traiului greu, totusi femeile gasesc cai de a se ingrasa. Un barbat de la o farmacie veterinara povesteste ca nenumarate femei vin la el la magazin si cumpara steroizi pentru bovine. "Sunt unele care cumpara si 20 de cutii odata", a explicat acesta.
Daca obezitatea creeaza probleme femeilor mai tarziu in viata, steroizii pentru bovine le pot ucide mult mai repede, pentru ca printre efectele secundare ale acestora se numara infarctul si blocajele renale. Dr Maagouiya, chirurgul sef al spitalului din Nouakchott, a declarat la randul sau ca fara o autopsie - care este interzisa in Mauritania - nu se poate stabili cate femei au murit din cauza steroizilor, insa el crede ca au fost sute de victime.
Si acum mamele vin la el si-i cer sa prescrie pastile pentru fiicele lor, pentru ca sunt in continuare de parere ca fetele slabe sunt o rusine, pentru ca par "bolnave". A fi bolnav in Africa este un eufemism pentru afirmatia ca persoana respectiva este de fapt bolnava de SIDA.
Intr-o foarte mica masura, unele fete din Mauritania au inceput sa faca sport, dar numai din considerente de sanatate si nu din convingerea ca vor arata bine. "Tin o serie de seminarii despre obezitate, insa femeile vin la mine si-mi spun ca daca vor slabi, le vor parasi sotii, pentru ca toata lumea stie ca barbatii din Mauritania prefera femeile grase", a povestit dr. Mougiya
Se pare ca totusi ceva are efect in aceasta campanie: canalele de televiziune prin satelit care au fost introduse recent in tara. Fetele incep sa-si doreasca sa arate ca starurile de la televizor, iar barbatii sa priveasca curiosi la cat de slabe sunt vedetele care apar pe micul ecran. Un barbat din Mauritania glumea si povestea ca daca un barbat e gras, se glumeste pe seama lui ca arata ca o femeie, insa daca un barbat ii spune unei femei sa slabeasca, nu este crezut: "cred ca esti nebun daca le spui asta, ca incerci sa le pacalesti, pentru ca se stie ca barbatilor nu le plac femeile slabe". Un altul era de parere ca indiferent cate siluete subtirele vor aparea la televizor, nomazii sunt prea traditionalisti ca sa accepte un standard strain de frumusete.
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=219779&data=2007-04-28