< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - marti, 13 martie 2007

Stiri pe scurt

Salonul de carte si presa la final

Salonul de carte si presa, desfasurat timp de cinci zile la Muzeul National de Istorie a Romaniei, si care s-a inchis duminica a fost vizitat de peste 15.000 de persoane. La salon au participat peste 120 de expozanti - edituri, importatori si distribuitori de carte, fundatii, societati si institute culturale, institutii de invatamant superior, unitati muzeale, diverse publicatii, precum si Societatea Romana de Radiodifuziune. In cadrul salonului au avut loc lansari de carte, mese rotunde, seminarii, omagieri etc. (D.C.)

Donatie pentru MNAR

Maine, la Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei, va avea loc incepand cu orele 12.00, vernisajul expozitiei "Donatia de grafica Eugen Gasca (1908-1989)". Autoarele catalogului ce insoteste expozitia si curatorii acesteia sunt Mariana Vida si Elena Olariu, specialiste in arta grafica. Aceasta manifestare a fost prilejuita de o valoroasa donatie de arta grafica (158 de piese) oferita de sotia artistului Eugen Gasca si inscrisa in cadrul unui program al muzeului de larga audienta, intitulat "Donatii si donatori". Datorita numarului mare de opere ce apartin tuturor perioadelor sale de creatie, selectia expozitiei are si un caracter retrospectiv. Eugen Gasca face parte din prima generatie de artisti pregatiti la scoala de Arte Frumoase din Cluj (1928-1930), unde a beneficiat de indrumarile profesorilor Alexandru Popp, Anastase Demian, Catul Bogdan si Romul Ladea. Intre 1930-1932 studiaza la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti in atelierul lui Camil Ressu, dar mai ales in cel al lui Constantin Artachino, artist format la Paris, in ambianta simbolismului. (M.A.)

Concurs de fotografie

In perioada 31 august-6 septembrie, la Timisoara va avea loc International Romani Art Festival, care isi propune sa ofere o perspectiva noua asupra etniei rome. In acest sens, va fi organizat un concurs de fotografie ce isi propune sa arate traditiile rome, veselia, viata de nomad, muzica, dansul, aurul, trasaturile lor specifice, in mod sincer, necosmetizat, fotojurnalistic. Unul dintre concursuri este de fotoreportaje si alte patru au ca teme: "So keres?" (Ce faci?), "Viata de nomad", "Traditii rome" si "Saracie/Bogatie". Pana la 10 iulie 2007 participantii pot trimite maxim 7 fotografii/ tema si cel mult 12 fotografii care alcatuiesc un fotoreportaj, insotite de formularul de inscriere de pe www.iraf.ro, la adresa photocontest@iraf.ro. (D.C.)

Premii la Circ

Duminica seara editia a VII-a a Galelor Circului si-au declarat castigatorii, juriul fiind format din reprezentanti ai mass-media. Locul I a fost castigat de o trupa formata din doi acrobati din Bulgaria, Duo Sifolini, pe locul al doilea s-a clasat o trupa de acrobati la bascula din Rusia, Assadullin, iar locul al III-lea le-a revenit unor trapezisti romani, Vera si Tiberiu. Premiul pentru cea mai buna dresura a fost atribuit de juriu lui Viktor si Galinei Nikulin, iar Premiul Simpatia a fost castigat de Armand si Marina Oprescu pentru o dresura de pisici si porumbei. Tot cu aceasta ocazie, asa cum se intampla de sapte ani incoace, au fost rasplatiti cu premii de excelenta si pentru intreaga activitate artistii de circ pensionati. (M.A.)

Film francofon la Bucuresti

Intre 14 si 19 martie, la Institutul Francez din Bucuresti se va desfasura cea de-a cincea editie a Festivalului de Film Francofon.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=217456&data=2007-03-13