< Imprimare >      ZIUA - ANALIZE SI COMENTARII - marti, 13 martie 2007

Tariceanu, doi iepuri si-un calcul gresit

Amanarea alegerilor europarlamentare nu este o tragedie nationala, dar este o greseala care-l va costa scump pe Tariceanu. Motivatia premierului este la fel de cusuta cu ata alba ca si invocarea inundatiilor pentru renuntarea la anticipatele din 2005. Cica de vina ar fi "climatul politic" actual, care risca sa "paraziteze" dezbaterile electorale. Evident, climatul nu se va ameliora pana la sfarsitul anului. Ba din contra.

De fapt, liderul PNL incearca sa impuste doi iepuri dintr-odata: sa traga de timp (in speranta ca, spre sfarsitul anului, partidul sau se va situa mai bine in sondaje) si sa forteze PD-ul in Opozitie. Ambele ipoteze presupun, insa, o escaladare a tensiunilor politice.

Desigur ca, pana in toamna, liberalii nu vor descoperi formula magica a popularitatii. In schimb, sase luni ar putea fi suficiente pentru decredibilizarea presedintelui si a sustinatorilor sai neconditionati din PD si PLD. Munitie se gaseste, se pare, din belsug. Trebuie doar scotocite averile si afacerile favoritilor Cotroceniului, cu nimic mai prejos in materie de "grupuri de interese" fata de rivalii lor aflati sub alte protectii. In Romania s-a purtat mereu "votul negativ". De ce ar fi altfel la alegerile europene? Tariceanu spera, asadar, nu atat sa creasca liberalii in sondaje, cat sa se prabuseasca democratii.

Si mai spera ceva: sa oblige PD-ul sa iasa de la guvernare. Modul ultimativ in care a anuntat amanarea europarlamentarelor (fara nici un fel de consultari in cadrul Aliantei) sugereaza chiar ca acesta a fost principalul scop al premierului, calculul electoral reprezentand doar un bonus. Tariceanu vrea un Guvern liberal minoritar. Stie ca acesta va supravietui atata timp cat PSD-ul ramane jos in sondaje. Un "status quo" care s-ar putea lesne prelungi pana la expirarea mandatului, in 2008. Atunci, de ce sa nu rupa pisica, descotorosindu-se de niste aliati mai ostili si mai primejdiosi decat inamicii declarati? Lipsit de parghiile din Executiv, Basescu ar fi nevoit sa-si asume si riscurile, nu numai retorica facila a coabitarii. Scenariul nu convine, desigur, nici presedintelui, nici PD-ului. In ciuda atacurilor furibunde la adresa cabinetului Tariceanu, democratii au refuzat constant sa treaca in Opozitie. Asa ca premierul incearca sa ii aduca intr-o situatie fara iesire: ori ies de la guvernare, ori se compromit.

Strategia liberalilor este pragmatica, dar prea straveziu politicianista. Pretextele oficiale nu pacalesc pe nimeni. Sacrificarea agendei europene de dragul intereselor de partid se va transforma, inevitabil, intr-o tinichea de coada PNL. Cu atat mai mult cu cat insusi Tariceanu insista, saptamanile trecute, ca alegerile europarlamentare trebuie sa reprezinte prioritatea numarul unu a Romaniei. Ca sunt mai importante decat referendumurile pentru suspendarea presedintelui sau pentru introducerea votului uninominal. Basescu s-a declarat, insa, dispus sa renunte la consultarea populara cu privire la modificarea sistemului electoral. Sau macar sa o amane pana dupa luna mai. Suspendarea sa este impotmolita, sine die, la Parlament. Nu va trece mai departe, referendumulul fiind, in mod evident, sortit esecului. Cu alte cuvinte, crizele conjuncturale invocate de premier nu exista. Tariceanu pare, din nou, inconsecvent. Si nesincer.

Alegand prost momentul si momeala pentru a-i forta pe democrati in opozitie, liberalii risca sa piarda mai mult decat castiga.

Miruna MUNTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=217430&data=2007-03-13