< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - vineri, 23 februarie 2007

ZIUA va prezinta planul B al Coalitiei care doreste neutralizarea presedintelui: suspendarea pe termen nelimitat

Scenariul anti-Basescu

PSD vrea sa-l suspende cu orice pret pe presedinte, cu riscul de a forta legea. Oamenii lui Mircea Geoana s-au gandit sa declare invalid referendumul privind suspendarea in cazul in care la vot nu se vor prezenta noua milioane de alegatori. Ideea le-a venit dupa ce miercuri Curtea Constitutionala a decis ca presedintele nu poate fi suspendat doar cu o majoritate simpla. Teoria PSD presupune ca in cazul in care referendumul nu este valid, atunci trebuie sa se organizeze un altul, iar in acest rastimp Traian Basescu ramane suspendat. Strategia a fost imbratisata imediat de PRM si PC. Mai mult chiar, cele trei partide vor sa porneasca o ploaie de motiuni simple asupra ministrilor PD si sa o boicoteze pe Monica Macovei pana cand va pleca din Guvern. (R.A.)

Prins intre referendumuri

Pesedistii sunt convinsi ca referendumul de suspendare a lui Traian Basescu este sortit esecului, fiind aproape imposibil ca noua milioane de romani sa se prezinte la vot. In consecinta, ei au inceput sa se gandeasca la strategii de avarie menite sa le asigure un rezultat pozitiv. In sedinta de ieri a Comitetului Executiv National al PSD, liderii social-democrati au facut interpretari pe marginea Legii referendumului astfel incat sa le iasa calculele. Concret, ei au spus ca in cazul in care la referendum nu se vor prezenta noua milioane de alegatori, atunci trebuie repetat, pe motiv ca e nul. In plus, in perioada dintre cele doua referendumuri presedintele Traian Basescu trebuie sa ramana suspendat.

Taramul speculatiilor

Ideea a fost avansata in sedinta de ieri a PSD de Dan Nica, sustin surse social-democrate. In timp ce unii pesedisti au precizat ca Nica a auzit aceasta teorie din tabara PD, altii au spus ca, dimpotriva, ideea le apartine si ea a bagat spaima in democrati, care au inceput sa inroseasca telefoanele din Kiseleff. "In legea referendumului exista doua chestiuni: una care priveste validitatea referendumului iar alta care se refera strict la aprobarea sau respingerea lui. In conditiile in care pentru aprobarea sau respingerea referendumului este nevoie tot de jumatate plus unu din numarul alegatorilor, se poate specula ca referendumul nu este valid. Mizam pe interpretarea legii. Legea nu spune ce se intampla mai departe", ne-au declarat surse din partid.

Renuntarea la Comisia Watergate

Pentru a nu li se intarzia noile calcule, pesedistii s-au gandit chiar sa renunte la mult trambitata Comisie Watergate.

Aceasta ar fi trebuit sa adune si sa analizeze toate presupusele incalcari ale Constitutiei de catre Traian Basescu, incluzandu-le aici si pe cele aparute dupa formularea sesizarii catre Curtea Constitutionala.

Surse din PSD au relatat ca printre argumentele invocate a fost acela ca infiintarea unei astfel de comisii parlamentare ar intarzia procedura de suspendare a presedintelui iar in conditiile in care, dupa decizia Curtii Constitutionale, referendumul de demitere a sefului statului va putea fi declarat valabil doar daca la urne se prezinta majoritatea alegatorilor de pe listele electorale, o astfel de intarziere ar putea fi in dezavantajul social-democratilor. "Liderii partidului au decis sa accelereze procedura suspendarii", a declareat Mircea Geoana, la finalul sedintei cu conducerea PSD. El a precizat ca eventuala renuntare la a mai solicita si infiintarea unei comisii parlamentare va fi decisa in cadrul sedintei BPN a PSD de lunea viitoare. Intrebat daca PSD ar putea ajunge la o reconciliere cu Traian Basescu, Geoana a raspuns: "Reconciliere cu Basescu? Intr-o viata viitoare". (Carmen EPURAN, Roxana ANDRONIC)

Basescu, sursa de inspiratie pentru ISD

Teoria repetarii referendumului national in lipsa indeplinirii cvorumului necesar validarii se regaseste in Raportul de analiza si prognoza pentru anul politic 2007, lansat in 29 ianuarie 2007, de Institutul Social-Democrat (ISD).

Cu acel prilej, deputatul Adrian Severin (PSD) a prezentat o serie de directii de actiune potentiale in ceea ce priveste suspendarea din functie a lui Traian Basescu.

Teza repetarii referendumului a fost inclusa in categoria "strategii de tip Basescu", autorii studiului motivand ca "orice analiza completa asupra actualei politici din Romania trebuie sa ia in calcul intrebarea <<Cum ar proceda Traian Basescu daca ar dori sa-l suspende pe Presedintele Republicii?>>". Astfel, ISD pretinde ca scenariul a fost creionat pe baza instrumentelor pe care le-ar folosi Traian Basescu in situatii asemanatoare: actiune la marginea Constitutiei, interpretarea abuziva a diferitelor norme legale, specularea ambiguitatilor din varii legi, actiuni de manipulare a opiniei publice. Reproducem fragmentul relevant din Raportul ISD: "Oare cum ar arata o strategie de suspendare a presedintelui Republicii initiata de Traian Basescu?

Cu imaginatia sa debordanta, credem ca Traian Basescu s-ar putea gandi la (...) repetarea referendumului national in lipsa indeplinirii cvorumului necesar validarii.

In conditiile unei prezente la vot de sub 50 la suta din majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale, referendumul nu este valid; el trebuie, deci, repetat pana cand devine valid din punct de vedere procedural. Pentru repetare termenul constitutional de 30 de zile nu opereaza. Prin urmare, referendumul ar putea fi repetat, de exemplu, peste un an. In paralel cu aceste actiuni, in logica basesciana, ar urma redeschiderea <<Dosarului Flota>> si <<Casa din strada Mihaileanu>>; dosarul de Securitate ar fi cautat cu mai multa atentie; televiziunile ar sta in fata locuintei prezidentiale pentru a transmite buletinele de stiri, de preferinta in prime-time s.a.". (O.B.)

Ploaie de motiuni

"PSD va depune, saptamana viitoare, la Senat, o motiune simpla impotriva ministrului Educatiei, Mihail Hardau", a afimat, ieri, liderul social-democrat Mircea Geoana.

Anterior acestei declaratii, Geoana le-a spus liderilor partidului, la inceputul sedintei Comitetului Executiv National, ca va propune partidelor de opozitie initierea unor motiuni simple si impotriva altor ministri "incompetenti". El a vorbit si de intrarea in greva parlamentara, lucru pe care nu l-a mai recunoscut ulterior. "Nu e util sa boicotam Parlamentul. Acesta trebuie sa legifereze, sa adopte motiuni simple", a afirmat liderul PSD. Cat despre o motiune de cenzura, Geoana a sustinut ca prezentarea de catre premier a unui Guvern restructurat echivaleaza cu un astfel de gest. Pe de alta parte insa, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu a sustinut ca PSD ar putea initia o motiune simpla impotriva ministrului Justitiei si la Camera Deputatilor, pentru a dovedi ca Parlamentul nu o mai sustine pe Monica Macovei. Liderul conservator Dan Voiculescu si-a aratat toata disponibilitatea pentru motiunile indreptate impotriva ministrilor PD, unul dintre ministrii vizati fiind cel al Educatiei, Mihail Hardau.

Viceliderul senatorilor PRM, Valentin Dinescu, a declarat, ieri, ca PSD, PC si PRM vor boicota la Senat toate proiectele primite de la Ministerul Justitiei, inclusiv dezbaterea Legii ANI, daca premierul nu o va demite pe Monica Macovei. Geoana a sustinut ca parlamentarii care au votat pentru motiunea simpla anti-Macovei vor gasi o modalitate de a protesta. Pe de alta parte, Geoana a reluat criticile la adresa ministrului Justitiei, afirmand ca Macovei "nu are ce cauta in fata Parlamentului", intrucat ea "nu are cum sa reprezinte Guvernul". (Roxana ANDRONIC, Valentina DELEANU)

Ce spune legea

Constitutia Romaniei spune ca, daca Parlamentul a aprobat propunerea de suspendare din functie a sefului statului, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui. Conform prevederilor Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, consultarea populara pentru demiterea presedintelui Romaniei este obligatorie si se stabileste prin hotarare a Parlamentului, in conditiile prevazute de Constitutie. Cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin "DA" sau "NU" la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei?". Aceeasi Lege mai stipuleaza ca demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata, daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale. Nici Constitutia, nici Legea referendumului nu contin prevederi pentru cazul in care consultarea populara nu este validata din cauza neparticiparii la vot. De asemenea, nici un text de lege nu spune ca referendumul se repeta daca prezenta la vot a fost sub 50%. (A.H.)

Bolcas e de acord

Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a spus ca, in conditiile in care referendumul pentru suspendarea presedintelui este declarat nul, Traian Basescu va ramane suspendat pana la rezultatul altui referendum valabil. "Traian Basescu va avea toate atributiile unui presedinte suspendat pana la urmatorul referendum valabil", ne-a declarat Bolcas. El a spus ca PRM va sustine un astfel de scenariu daca va fi cazul. (R.G.)

Voiculescu e interesat

Conservatorii sunt la curent cu strategia dezbatuta in sedinta de ieri a PSD. Unul dintre liderii lui Dan Voiculescu ne-a spus ieri ca a aflat de ideea pesedistilor "la o masa, la restaurant". Potrivit unor surse din PC, aceasta strategie ar putea fi pe placul conservatorilor, mai ales ca acestia sunt sustinatori ai ideii de suspendare a presedintelui Traian Basescu. In plus, PC este aproape sigur ca un referendum in care va fi necesara prezenta a noua milioane de oameni este aproape imposibil de realizat. Aceleasi surse ne-au precizat ca strategia de avarie va fi analizata de juristul partidului, Sergiu Andon "si specialistii lui". (V.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=216425&data=2007-02-23