< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - joi, 22 februarie 2007

Stiri pe scurt

Romania fara zahar

Cota de zahar a Romaniei negociata cu Uniunea Europeana ar putea fi redusa cu 12% conform restructurarilor impuse de Comisia Europeana tuturor tarilor membre, ceea ce va reprezenta un dezavantaj pentru Romania care inca produce sub necesar, informeaza Rompres. "Romania a trimis un raport la Bruxelles in care sustine necesitatea mentinerii cotei actuale, in conditiile in care producem sub necesarul intern. Raportul va fi analizat in aceasta saptamana si speram sa obtinem un raspuns pozitiv", a declarat Vasile Stancu, sef serviciu in Ministerul Agriculturii. Romania a primit de la UE o cota de aproximativ 109.000 tone de zahar din sfecla si 329.636 tone de zahar brut provenit din import. Consumul national este calculat la aproximativ 550.000 de tone anual. La sfarsitul anului trecut au fost repartizate cantitatile de zahar ce pot fi prelucrate de fiecare fabrica. (L.M.)

Sapte oferte pentru autostrada

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a primit pana ieri, la termenul limita, sapte oferte din partea unor firme si consortii pentru constructia primului segment, de 19,5 kilometri, al autostrazii Bucuresti-Ploiesti.Trei companii au despus oferte individuale, respectiv Lena - Portugalia (cu o oferta de 556,1 milioane lei), Aktor - Grecia (553,8 milioane lei) si Vegyepszer - Ungaria (773,9 milioane lei). Celelalte patru oferte au fost depuse de consortiile Pizzarotti-Tirrena Scavi (Italia) - 514,6 milioane lei, Colas Romania-Consilier Construct - 533,4 milioane lei, Euroconstruct-UMB Spedition-PA&CO-Comaxa - 589,1 milioane lei, respectiv Max Bogl-Astaldi-Technologica - 744,9 milioane lei. Sumele nu includ TVA. Castigatorul licitatiei va fi desemnat in circa doua saptamani, iar selectia va tine cont de oferta tehnica si cea financiara prezentata de companii. (C.P.)

Holcim pentru ecosistem

Holcim, furnizor de materiale de constructii, si Uniunea Mondiala pentru Conservare (IUCN) au semnat un acord de colaborare pentru conservarea ecosistemului si a biodiversitatii, se arata intr-un comunicat al Holcim. Semnat pentru o perioada de trei ani, acordul de cooperare dezvolta noi standarde de conservare a ecosistemului pentru Grupul Holcim. Principalele puncte cuprinse in acord vizeaza studierea si evaluarea modului in care Holcim abordeaza managementul conservarii biodiversitatii, dezvoltarea unei politici si a unei strategii de biodiversitate cuprinzatoare, identificarea si dezvoltarea unor initiative comune de sustinere a unei existente durabile si a conservarii biodiversitatii, precum si promovarea modelului de buna practica prin impartasirea cunostintelor acumulate, atat in relatia cu industria in ansamblu, cat si cu comunitatile. (L.M.)

Estimari EvoBus Romania

EvoBus Romania, importatorul general al autobuzelor Mercedes Benz si Setra, estimeaza ca va inregistra in acest an vanzari de 20 milioane euro, de patru ori mai putin fata de nivelul de 80 milioane euro din 2006, cand a livrat 400 de autobuze Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB). "Estimam pentru acest an vanzari de circa 150 autobuze, fata de 430 autobuze comercializate anul trecut. Cea mai mare parte dintre autovehiculele vandute in 2006, respectiv 400 de unitati, au fost vandute RATB", a declarat, ieri, directorul de vanzari al EvoBus Romania, Deniz Kuluhan. Compania a lansat pe piata romaneasca noua generatie a gamei de modele de autocare Mercedes Benz Tourismo. Autocarele sunt fabricate la fabrica Daimler-Chrysler din Istanbul. Gama Tourismo cuprinde patru tipuri de autocare, cu doua si trei osii, cu lungimi intre 12,1 si 14 metri. (G.R.P.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=216372&data=2007-02-22