< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - miercuri, 29 noiembrie 2006

11 state puse la zid in scandalul CIA

Romania, nominalizata drept unul dintre statele necooperante in cadrul anchetei Parlamentului European * Suspiciunile se intetesc in cazul Poloniei * Israelul se alatura listei statelor acuzate de implicare in programul detentiilor secrete americane

La un an de la scandalul declansat in urma dezvaluirilor din presa americana privind activitatile secrete ale CIA in Europa - Romania fiind inclusa pe lista cu statele care s-au lasat tranzitate de avioane ale Agentiei - comisia Parlamentului European care a investigat aceste acuzatii isi prezinta astazi raportul final. Potrivit publicatiei EUObserver, documentul mentioneaza ca numeroase zboruri secrete ale CIA au tranzitat Romania si Polonia, tara noastra fiind bifata si la capitolul "state necooperante", alaturi de Italia, Marea Britanie, Austria si Macedonia.

Un numar de 11 state membre UE vor fi acuzate in raport, indicandu-se ca pe teritoriul Italiei, Marii Britanii, Germaniei, Suediei si Austrei au fost rapiti suspecti de terorism, in vreme ce Marea Britanie, Germania, Irlanda, Portugalia, Spania, Grecia, Ciprul, Italia, Romania si Polonia au fost tranzitate de sute de zboruri secrete ale CIA. Raportul va fi prezentat de europarlamentarul socialist italian Claudio Fava. Conform documentului, cele mai multe zboruri suspectate ca ar fi fost folosite pentru "extradari extraordinare" sau transport al suspectilor de terorism s-au inregistrat in Germania (336), in timp ce Marea Britanie ar fi fost tranzitata de 170 de astfel de zboruri, iar Irlanda, de 147. Desi aici s-ar fi inregistrat doar 11 zboruri CIA, Polonia ramane pe lista statelor banuite ca ar fi gazduit "o facilitate temporara de detentie secreta" pentru suspectii de terorism, in apropiere de aeroportul Szymanow, aflat in nord-estul tarii. Acuzatia se intemeiaza pe relatari ale martorilor, care pretind ca un avion Boeing 737 care venea de la Kabul a aterizat pe aeroportul Szymanow la 22 septembrie 2003, cu sapte persoane la bord, si a preluat alte cinci persoane, inainte de a se indrepta spre Guantanamo Bay. Mai mult, exista martori care spun ca alte sase avioane au aterizat la Szymanow in 2002 si 2003, au decolat fara a trece prin controale de vama sau imigrare, fiind inconjurate de vehicule militare poloneze si platind taxele de aeroport in bani gheata. Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a citat ieri "inregistrari de zbor internationale", potrivit carora un avion Gulfstream suspect a aterizat de sase ori pe aeroportul Okecie din Varsovia in 2003, venind din Afganistan sau Maroc.

Si Israelul a sprijinit programul CIA

Apar insa si indicii noi privind implicarea statului evreu in programul CIA de transfer si interogare a persoanelor suspectate de terorism in locatii din afara SUA, informeaza Mediafax. Confirmarea este data de descoperirea unui detinut cu dubla cetatenie - pakistaneza si iordaniana - intr-o inchisoare din Israel. Dupa cum indica Institutul pentru Relatii Internationale si Securitate (ISN), Marwan Ibrahim Ali Jabur se afla in detentie de peste doi ani in momentul in care a fost descoperit intamplator, in octombrie 2006, de doi avocati israelieni intr-o inchisoare de langa Haifa. Ali Jabur a relatat celor doi avocati circumstantele in care a ajuns in penitenciarul israelian, desi nu are legaturi cu grupari palestiniene sau cu organizatia libaneza Hezbollah. Barbatul, arestat de autoritatile pakistaneze, in mai 2004, a povestit ca a fost torturat si pretinde ca anchetatorii erau americani. In 2006 a fost transportat intr-un centru din Iordania, iar in prezent este incarcerat in Israel. Luna trecuta, Autoritatea Aeronautica din Israel a confirmat ca avioane despre care se presupune ca transportau suspecti detinuti de CIA au facut escale pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv. (L.P.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=211970&data=2006-11-29