< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - joi, 26 octombrie 2006

Cupidon si intamplarea dragostei

Pe cand la Cluj se desfasura, sub egida Teatrului National, a treia (si ultima) editie a Colocviului National al Criticii de Teatru, tot la Cluj, dar la micuta Sala Euphorion si sub sigla Teatrului Imposibil, aveau loc primele reprezentatii ale unui nou spectacol (cvasi) independent: "Crize" de Mihai Ignat, in regia lui M. Chris. Nedeea.

"Crize" a fost nominalizata la Concursul Uniter-ului pentru cea mai buna piesa a anului 2003, a avut parte pana acum de montari radiofonice (inclusiv la BBC), de spectacole-lectura si de alte doua puneri in scena - una la Targu Mures (la Teatru 74, in regia lui Nicu Mihoc), cealalta la Bucuresti (la Teatrul Foarte Mic, in regia lui Traian Soimu). Asta, desi nu e tocmai cel mai inscenabil dintre textele noii dramaturgii romanesti - e o piesa de relatii (de cuplu), despre marirea si decaderea amorului conjugal, care cere doi actori cu suficienta experienta/ talent/ forta ca sa poata colora toate nuantele unei comedii de conflicte si fara conflict, dar destul de tineri ca sa poata intrupa perechea la prima mare iubire, facand-o fara sa cada nici in naivitati, nici in vulgaritati. Ei bine, aceasta sinteza imposibila se pare ca exista: Cristian Grosu (care debutase in aceasta vara in "Purificarea" lui Andrei Serban) si Cristina Ragos (la primul ei spectacol de actrita cu diploma) sunt genuini fara a fi inocenti, comici fara a fi hilari si dramatici fara a fi patetici, intr-un spectacol plin de duiosie si umor, facut cu o grija pentru detalii demna de un bijutier (cand se apropie e perfectiune, daca exista asa ceva in arta, regia de teatru e o capodopera de chinez batran).

"Inca o poveste de dragoste" e subtitlul dat de insusi autorul mult-circulatei lui piese - iar una din marile ei virtuti e cea de a descoperi, in tribulatiile cuplului trecut prin toate varstele sale (de la intalnirea intamplatoare la insuportabilul impuls de a se ucide reciproc), aproape toate laitmotivele iubirilor contemporane. Iubiri ca puse la cale de un Dumnezeu cu pasiunea exersarii unui unic experiment sadic: Cupidonul (jucat de inca studentul Radu Largeanu) care concocteaza, in joaca si din inconstienta, dramele iubirii dintre El si Ea, nu exista in textul lui Mihai Ignat - e o inventie regizorala, dar una foarte inteligenta. Amorasul e cel care da ritm intregului spectacol, care incarca si descarca de energie micile conflicte din aceasta poveste minimalista de vocatie atemporala, in crescendo pana la finala precipitare care-i reduce pe cei doi protagonisti la starea a doi soricei prinsi intr-o valiza.

Cupidon trage cu arcul; El si Ea se trezesc impreuna in pat - nu stiu unde sunt si cine e celalalt. Fiecare are obsesia lui de uz personal: ea nu vrea sa-si poarte ochelarii, el e convins ca are nasul stramb si urechile clapauge, ea cu crizele si frizurile, el cu camasile din adolescenta. Un pas inainte: casatoria. O banda alba transforma scena intr-un ring al confruntarilor conjugale. O planta agatatoare se intinde incet, cu din ce in ce mai multa voluptate, ca o liana cu virtuti strangulatorii, pe masura ce vremea trece si disperarea creste (scenografia lui Arhidiade Muresan, intr-o cromatica dominata de rosu si verde intens, e eleganta si eficienta). Si finalul vine invariabil: unde se duc iubirile cand pleaca, cand ne cunoastem prea bine si de prea mult timp si cand nimic nu mai putem inventa nici macar despre noi insine? Noroc ca teatrul nu da raspunsuri.

Un alt spectacol al Teatrului Imposibil, in parteneriat cu Teatrul National din Cluj, "Tot ce se da", pe un text de Ioan Peter, va fi prezentat pe 13 noiembrie in cadrul Festivalului National de Teatru, sectiunea "Indie".

Teatrul Imposibil/ Teatrul National din Cluj * "Crize"de Mihai Ignat * Cu: Cristina Ragos, Cristian Grosu, Radu Largeanu * Scenografia: Arhidiade Muresan * Regia: m. chris. nedeea

Iulia POPOVICI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=209832&data=2006-10-26