< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - vineri, 21 iulie 2006

Prezumtia de onestitate

In lumea asta mare, oamenii nu par sa mai aiba incredere in mersul natural al lucrurilor, motiv pentru care inventeaza mecanisme de protectie impotriva accidentelor "naturale" de viata. De pilda, spun unii, americanii - a caror dramaturgie e, de patruzeci de ani, infloritoare - au pus la punct un sistem de protectie a dramaturgului (fata de, aparent, presiunea comercialului) prin care el, dramaturgul, e ajutat sa-si dezvolte potentialul la adapost de grija succesului imediat, isi pun inca problema cum s-ar putea ca un talent sa fie remarcat de la bun inceput, iar daca un autor e ignorat la primele scrieri si apreciat abia mai tarziu, se cheama ca sistemul are scapari. Daca s-ar putea, idealul intr-o astfel de gandire ar fi ca orice element de subiectivitate sa fie eradicat in luarea deciziilor si stabilirea ierarhiilor.

Care gandire se aplica nu doar la teatru: recent, presa din Statele Unite era siderata de decizia Departamentului pentru Securitate Interna ("Homeland Security") de a aloca mai multi bani pentru protectia antiterorista statului Indiana (undeva in mijlocul tarii) decat New York-ului. De ce se s-a intamplat asta? Pentru ca Indiana daduse o lista a obiectivelor de risc cu 50% mai lunga (8591) decat statul estic (5687), chit ca in ea era trecuta, de exemplu, o fabrica de floricele cu cinci angajati. Decizia federala era deci "obiectiva", de vreme ce respecta algoritmul acestei foarte rafinate birocratii.

In Romania, in schimb, se pare ca intreaga societate, politica si civica, se zbate de cel putin zece ani sa inventeze un mecanism perfect nu de luare a deciziilor, ci de credibilizare si legitimare a lor. La noi, conteaza mai putin ce decizie se ia decat dreptul celui care ia aceasta decizie. Iar cea mai sigura metoda de a face ca nici o decizie sa nu fie vreodata luata e sa sugerezi lipsa de legitimitate a autorului.

CNSAS, presa si opinia publica si-au pierdut cate zile din viata si activitate constructiva lamurindu-se daca prim-ministrul are sau nu dosar la Securitate, doar pentru ca un inconstient a lansat o petarda intr-o emisiune de televiziune? De cate ori pana acum initiativele vreunui functionar public, ziarist, lider de opinie n-au fost subminate de acuza ca: a colaborat cu politia politica, a furat din avutul tarii, are interese financiare directe, a fost corupt, e ruda cu verisoara de gradul trei de pe strada Ulmeni a soacrei sefului/ subalternului lui? Moment in care totul se opreste si intreaga natiune asteapta ca respectivul sa fie absolvit de ceva ce n-a fost, de fapt, niciodata o vina.

Oricine vrea sa faca - orice - in Romania are nevoie de un sir nesfarsit de certificate de buna purtare si bune intentii. Doar ca impotriva suspiciunii celorlalti nu se poate da un astfel de certificat. Un mecanism perfect care sa previna orice accident posibil in procesul unei activitati omenesti pur si simplu nu exista. Putem sta astepand ca toti cetatenii in varsta de peste 18 ani sa primeasca tidula de la CNSAS c-au colaborat sau nu cu Secu, dar nici o instanta nu poate garanta o data pentru totdeauna onestitatea, cinstea sau buna credinta. Convietuirea sociala n-a fost dotata, in atatea mii de ani, decat cu un unic element de garantare, pe termen scurt, a acestora: increderea.

Ca sa putem functiona intr-o structura democratica de un singur, important, lucru e nevoie si anume de prezumtia de onestitate. Cand toti cei din jurul lui sunt convinsi ca va fura, omului nu-i ramane altceva decat sa fure; e mai usor s-o faci, te scuteste de problema de constiinta de a fi inselat asteptarile cuiva. Suspiciunea generalizata n-are nimic de-a face cu "frica pazeste bostanaria", ea faciliteaza si cautioneaza faradelegea.

Oare de ce e asa de greu sa crezi, macar pentru un minut, ca ziaristii, politicienii, functionarii, vanzatorii de legume sunt, ca o clasa in intregul ei, cinstiti, iar coruptii si hotii sunt exceptia, uscaturile, si nu padurea insasi? Nu zic ca e chiar usor, in contextul de acum, dar poate c-ar trebui incercat si drumul asta, in plin avant sonticait de delegitimare a oricui deschide gura intre Tisa si Prut.

Iulia POPOVICI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=203970&data=2006-07-21