< Imprimare >      ZIUA - ROMANII DE PRETUTINDENI - vineri, 21 iulie 2006

Nu "umblati" (si) la presa exilului!

Noii sefi ai laboratoarelor de manipulare si intoxicare securisto-comuniste dambovitene, reactivati de haita care conduce Romania (prin rotatie) in ultimii 16 ani, pun la cale o noua diversiune, prin care sa anihileze/desfiinteze presa Exilului (ma refer, desigur, la publicatiile din afara granitelor tarii, putine la numar, care inca mai scriu cate ceva, nu la fituicile colorate gata facute la Bucuresti si distribuite in comunitatile romanesti din lume). Asadar, o noua mega-publicatie lunara (48 de pagini, 75 de mii de exemplare (!?!) intitulata "Origini romanesti", "este distribuita gratuit, fiind dedicata exclusiv comunitatii romanesti din Spania, incercand sa satisfaca necesitatile de informare si de divertisment ale romanilor aflati pe teritoriul iberic si sa promoveze imaginea Romaniei in Regatul Spaniei", ne informeaza un comunicat primit la redactie.

Intre "eterna" si "origini", nici o diferenta

Ca unul care conduc un ziar suta la suta independent, fara "sponsori" sau alte surse financiare, in afara veniturilor provenite din vanzari, abonamente si publicitate, mi-am pus imediat intrebarea: de unde atatia bani si in ce scop? Un editor cat de cat avizat stie bine ce inseamna sa platesti tiparirea a 75.000 de exemplare color, salarii pentru 13 oameni, distributie, echipament, deplasari sau alte cheltuieli etc si, dupa toate astea, sa mai si distribui publicatia gratuit! Am sa va spun eu cat costa o asemenea "distractie": peste o jumatate de milion de dolari pe an! Are Guvernul Romaniei atatia bani de aruncat? - este o intrebare pe care mi-o pun. Si gandul ma duce nu atat la bani, ca bani se mai gasesc cand e vorba de "imaginea Romaniei", vaca de muls a unei intregi generatii de politicieni mioritici!

Primii care au mirosit ca e rost de furat sau de spalat ceva banet au fost Ion Iliescu si Adrian Costea, in cardasie cu a lor "Eterna si fascinanta Romanie" (va mai amintiti?). Stafeta a preluat-o Adrian Nastase, care cheltuit si el intre 40 si 50 de milioane de dolari, din banii contribuabililor, tot pentru "imaginea Romaniei" (de fapt, pentru cea personala). Asa a ajuns fostul nomenclaturist comunist sa-si subordoneze mijloacele mass-media din Romania, pe vremea cand era premier. Si nu s-a oprit aici, reusind sa puna mana - indirect, prin "amicul" Nello Balan din New York - pe taiosul ziar "Lumea Libera Romaneasca" publicatie pe care a facut-o disparuta dupa doi ani de la "preluare"! (unii spun ca s-au platit 80.000 de dolari pentru aceasta tranzactie, o nimica toata fata de "investitia" facuta de Adrian Nastase in mass-media din Romania!)...

Revenind la subiect, o alta intrebare care mi-o pun este: de ce oare s-a hotarat ca revista "Origini Romanesti" sa apara in Spania, si nu in alta tara unde traiesc romani? Raspuns: pentru ca in Spania lucreaza 500.000 de "capsunari" si muncitori in constructii care trebuiesc "bine informati", plus "imaginea Romaniei"... Si, cand vor veni alegerile, "investitorii" vor primi voturile "exilului", importante pentru imaginea lor "afara". Este o tactica folosita de toti cei care s-au perindat la putere in Romania ultimilor 16 ani, care, insa, nu intotdeauna a dat roade (spre exemplu, din 1990 incoace, Exilul adevarat nu a votat de doua ori acelasi candidat la Presedintia Romaniei!).

Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni dispune de sume substantiale in acest sens, care vor fi alocate doar pe baza unor "proiecte bine fundamentate", ne anunta acum trei saptamani ministrul secretar de stat Mihai Gheorghiu, la intalnirea cu membrii Comunitatii Romane din New York. La acea intalnire, unii "colegi" au sarit ca arsi cand i-am cerut ministrului sa faca publice finantarile de pana acum acordate de guvernele Romaniei unor mijloace mass-media romanesti din America. Desi a promis ca sumele destinate unor proiecte viitoare vor fi afisate pe situl oficial al Ministerului de Externe, dl Mihai Gheorghiu a evitat, diplomatic, sa-mi raspunda la intrebare.

In final, ma/va intreb de ce este nevoie de o investitie masiva de peste o jumatate de milion de dolari anual (si asta numai in Spania!), cand exista reviste romanesti din Exil (n.n. si presa noastra din jurul tarii - nesubventionata de DRRP) care promoveaza imaginea Romaniei, publicand si materiale favorabile tarii noastre? Presa adevarata a Exilului prezinta insa si opinii critice. Asta (ii) deranjeaza. Din pacate, clasa politica romaneasca nu intelege (sau se face ca nu intelege) ca imaginea Romaniei se face in Romania si ca, prin inventarea si finantarea unor publicatii rupte de realitatile comunitatilor romanesti din afara granitelor, se risipesc inutil sume de bani exorbitante, atat de necesare in tara.

Legea pentru noi, fara noi!

Ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, afirma ca "nu se primesc observatii din partea cetatenilor referitoare la viitoarea Lege a romanilor de pretutindeni", declarand, la Iasi, intr-o conferinta de presa, ca acest proiect de lege nu este accesat, desi este expus dezbaterii publice. "Au mai ramas trei saptamani pentru astfel de dezbateri, dar prea putine persoane au accesat acest proiect de lege", afirma dl Ungureanu. "Proiectul, care in curand urmeaza a fi supus dezbaterilor si aprobarilor Parlamentului, vizeaza Legea privind romanii de pretutindeni, avand la baza principiul identificarii solutiilor adecvate situatiilor particulare existente in cadrul comunitatilor romanesti de pretutindeni. Proiectul mai vizeaza recunoasterea, conservarea si afirmarea comunitatii culturale romanesti. Acest proiect reglementeaza dreptul de a studia la toate nivelurile, in toate institutiile de invatamant din Romania, dreptul de a obtine sprijin financiar/material pentru lacasele de cult sau educationale cu predare in limba romana in statele unde acestia au cetatenie, sprijin pentru editarea de publicatii sau audio vizual in limba romana. Totodata, MAE cauta formule de organizare, reprezentare in Romania a comunitatilor de romani din afara granitelor, fie ca este vorba de diaspora sau de comunitatile din preajma frontierelor. In ceea ce priveste exercitarea dreptului de vot de catre romanii care locuiesc in afara teritoriului romanesc, "reglementarea prevede si votul prin corespondenta, modul de constituire a unor liste si circumscriptii in afara tarii, astfel incat orice roman aflat la studii si chiar temporar in afara granitelor sa isi poata exercita dreptul de vot", mai spune o stire venita la redactie.

Constat, deci, ca vom avea si o Lege pentru romanii de pretutindeni, facuta la Bucuresti, fara consultarea... romanilor de pretutindeni!

Grigore L. CULIAN - New York, 30 iunie 2006

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=203944&data=2006-07-21