< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - sambata, 3 iunie 2006

Stiri pe scurt

Transelectrica pe Bursa

Compania Nationala de transport al energiei electrice Transelectrica va scoate la vanzare, pe 14 iunie, prin oferta publica initiala primara, 7.329.787 actiuni la pretul de 16,8 lei, valoarea totala a pachetului fiind de 123,14 milioane de lei noi. In prezent, Transelectrica are un capital social de circa 660 milioane de lei, format din aproximativ 66 de milioane de actiuni, Ministerul Economiei si Comertului fiind unicul actionar. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat joi prospectul final de oferta depus de compania de transport al energiei electrice la sfarsitul lunii mai. Oferta va fi considerata a fi incheiata cu succes daca la data inchiderii au fost subscrise minim 70% din actiunile oferite. Perioada de subscriere este programata sa se incheie la 28 iunie, dar poate fi prelungita cu aprobarea CNVM, potrivit unui anunt al companiei. Intermediarii ofertei sunt Alpha Bank Romania, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank. Un pachet de 40% din actiunile scoase la vanzare va fi alocat micilor investitori, care vor subscrie titluri in valoare de minim 2000 de lei si maxim 500.000 de lei. Diferenta de 60% este destinata marilor investitori, cu o valoare minima a subscrierii de 500.000 de lei. (G.M.)

Fuziune NYSE-Euronext

Grupul american NYSE a ajuns la un acord in vederea preluarii bursei pan-europeane Euronext, pentru circa 7,78 de miliarde de euro, tranzactie care ar putea conduce la crearea primei burse trans-atlantice, transmite Reuters. Afacerea va avea ca rezultat formarea unei noi companii numita NYSE Euronext, cu sediul central la New York si sedii internationale la Paris si Amsterdam. Divizia de instrumente derivate va fi localizata la Londra. NYSE Euronext va avea o capitalizare de piata de circa 15 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al celor doua companii, iar fuziunea va genera, potrivit estimarilor celor doua companii, economii de 295 de milioane de euro. Jan Michiel Hessels, presedintele consiliului de supraveghere al Euronext, va fi presedintele noii companii. Euronext opereaza bursele din Paris, Amsterdam, Bruxelles si Lisabona. (G.M.)

ANSVM isi schimba numele

Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM) si-a schimbat oficial denumirea, incepand de joi, in Asociatia Brokerilor, devenind, pe langa asociatie profesionala, si asociatie patronala, se arata intr-un comunicat de presa. Cele doua modificari au fost aprobate de Adunarea Generala a ANSVM din data de 26 aprilie 2006, iar joi au fost finalizate procedurile legale de inregistrarea modificarii statutului. Asociatia Brokerilor va putea fi consultata de Guvern in vederea initierii si elaborarii de programe de dezvoltare si va avea posibilitatea sa dea aviz consultativ asupra unor proiecte de acte normative privind activitati legate de piata financiara, la solicitarea unor institutii similare. In calitate de asociatie patronala, Asociatia Brokerilor va adresa autoritatilor propuneri de acte normative in domeniul pietei de capital. "Schimbarea denumirii asociatiei a fost realizata in primul rand pentru a fi in concordanta cu denumirea societatilor de brokeraj care actioneaza pe piata de capital si drept masura de protectie in fata oricaror modificari ulterioare aduse de legislatia in domeniu", se mentioneaza in comunicat. Odata cu modificarea legislatiei pietei de capital, in anul 2004, societatile de valori mobiliare au fost redenumite societati de servicii de investitii financiare. Asociatia Brokerilor reuneste 65 de societati de servicii de investitii financiare, din cele 71 autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. (G.M.)

Sponsorizare Schlumberger

Compania Schlumberger si Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti au semnat, ieri, cel mai recent contract de sponsorizare acordat universitatii, in valoare de 9,5 milioane dolari, se arata intr-un comunicat de presa. Prin acest contract, Schlumberger sprijina programele universitatii, oferind studentilor acces la software esential de productie si explorare, precum si mentenanta tehnica. "Unul dintre obiectivele companiei in Romania si in intreaga lume este acela de a asigura studentilor oportunitatea de a studia si a-si dezvolta cunostintele de specialitate intr-un mediu modern. Suntem incantati sa colaboram cu institutiile de invatamant pentru a asigura dezvoltarea si sponsorizarea unor laboratoare cu echipamente de ultima generatie", a declarat David Waterland, general manager Schlumberger Europa Continentala. Incepand cu anul 2004, Schlumberger a ales ca inginerii sai sa fie recrutati din cadrul Universitatii Petrol - Gaze din Ploiesti. Compania este lider mondial pe piata de servicii petroliere, furnizand tehnologii, solutii informatice si management integrat in vederea optimizarii zacamintelor de hidrocarburi. (G.M.)

Magazin on-line Sony

Sony Center este primul magazin on-line din Romania care pune la dispozitie gama completa de produse si accesorii Sony si ofera exclusiv produse apartinand acestei marci. Potrivit unui comunicat de presa, structura "www.sonycenter.ro" se adreseaza atat distribuitorilor cat si clientilor individuali. La sectiunea destinata distribuitorilor, acestia pot, pe baza unui cont de utilizator si a unui cod, sa acceseze direct informatii actualizate despre produsele si stocurile existente si pot face comenzi on-line. De asemenea, se ofera si reduceri de pret. (A.G.C.)

Betoniera mobila Holcim

Holcim Romania lanseaza, la Campulung, prima betoniera mobila a companiei, se arata intr-un comunicat de presa. Aceasta este cea de-a 15-a statie ecologica Holcim, iar investitia s-a ridicat la aproximativ 750.000 euro. Statia mobila are o capacitate instalata de 93 mc/h si este complet automatizata, astfel incat sunt garantate atat calitatea constanta a betoanelor livrate, cat si furnizarea unei cantitati exacte. Tehnologia de ultima ora folosita in aceasta statie ecologica permite reducerea la zero a emisiilor de praf si a zgomotului, dar si reciclarea reziduurilor de beton proaspat. Statia este operationala pe tot parcursul anului, datorita sistemului de incalzire a aerului si apei, care permite producerea betonului in conditii optime chiar si pe timp friguros. Holcim Romania are un program de investitii, in acest an, de peste 70 de milioane de euro in modernizari, protectia mediului, sanatate si securitatea in munca, proiecte sociale etc. (G.M.)

Caravana "Timisoreana"

Mai mult de 15 formatii renumite de muzica vor fi aduse de caravana "Serbarile Timisoreana" care strabate 10 orase din tara in perioada 19 mai - 2 iulie. Potrivit unui comunicat de presa, artisti ca Voltaj, Iris, Class, Impact, Timpuri Noi, Zob, Vita-de-Vie, Cargo, Suie Paparude, Luna Amara, Nightloosers, Blazzaj, precum si artisti populari straini vor intretine atmosfera. "Timisoreana are cea mai indelungata traditie a berii din Romania, inaugurand prima fabrica de bere din Romania in 1718", a aratat Mihai Bonca, Brand Manager Timisoreana. Timisoreana este marca a Ursus Breweries, subsidiara SABMiller. Ursus este al doilea producator de bere de pe piata romaneasca cu o cota anuala estimata la 22%, se precizeaza in comunicatul citat. (A.G.C.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=200892&data=2006-06-03