Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Sport au depus pe masa primului-ministru Calin Popescu Tariceanu o intampinare in care arata modul in care este organizat, in acest moment, sportul romanesc, in conformitate cu recomandarile Consiliului Europei si "Carta Europeana a Sportului". Oficialii ANS incearca astfel sa il convinga pe premierul Tariceanu ca proiectul de ordonanta de urgenta initiat de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si chestorul sef Nicolae Berechet, este unul nepotrivit si fara sanse de reusita. Dupa cum se stie, cei doi au propus trecerea Agentiei Nationale pentru Sport in subordinea MAI, dupa modelul german. Un model ce functioneaza in Germania, foarte bine, de zeci de ani, dar care nu poate fi adoptat de catre tara noastra. Asta dintr-un motiv simplu. Si anume din cauza structurii si a organizarii administrative diferite a celor doua tari.
Acest aspect pare insa sa nu il preocupe pe ministrul Vasile Blaga care, impreuna cu chestorul Nicolae Berechet, dar si cu presedintele Comitetului Olimpic Sportiv Roman, Octavian Morariu, si consilierii prezidentiali Octavian Belu si Mariana Bitang, sustin din rasputeri initiativa.
Bazele si banii
ZIUA a aratat in premiera care sunt motivele ce stau in spatele acestui proiect de ordonanta de urgenta. Ce se doreste de fapt prin trecerea Agentiei Nationale pentru Sport in subordinea MAI. Ziarul ZIUA a dezvaluit ca tinta si scopul principal al acestui proiect sunt pe de o parte bazele si complexele sportive, inclusiv cu restaurante sau hoteluri, care trebuie sa ajunga la Ministerul Administratiei si Internelor, iar pe de alta parte banii. Adica bugetul alocat sportului. Care, in viziunea lui Blaga si Morariu, trebuie sa fie administrat si impartit de Comitetul Olimpic Sportiv Roman.
Iata ca acest lucru a fost confirmat de curand chiar de catre ministrul MAI, intr-un interviu acordat, pe aceasta tema, ziarului "Cotidianul". Astfel, Vasile Blaga sustinea, in cadrul acestui interviu, ca bazele sportive vor trece la administratia publica locala, subordonata dupa cum se stie MAI, iar banii federatiilor la COSR. "Vom prelua Agentia pentru reorganizare. Baza materiala va trece la administratia publica locala, in timp ce federatiile cu banii aferenti vor reveni Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Banii trebuie sa ajunga la sportivi. Nu sa-i pape tot felul de filfizoni care se plimba prin judete. Scapam de o serie de angajati care nu fac nimic. La Olimpiada ne mandrim cu totii cand canta imnul, dar trebuie sa avem grija de acesti sportivi si in cei patru ani dintre cele doua editii ale Jocurilor Olimpice", spunea Blaga.
Bugetul CS Dinamo mai mare ca al ANS
Pe de alta parte, o situatie interesanta este in ceea ce priveste Clubul Sportiv Dinamo. Mai exact, este vorba despre bugetul acestei grupari. In acest moment, CS Dinamo are un buget, provenit dupa cum se stie de la MAI, mai mare chiar decat al Agentiei Nationale pentru Sport. Adica mai mare decat al celor 54 de federatiii sportive.
Numai ca banii nu se justifica daca tinem cont de faptul ca in acest an Clubul Sportiv Dinamo nu a obtinut nici o performanta notabila care sa justifice bugetul primit de la MAI. Bani luati, la randul lor, din bugetul statului. O situatie absurda care ar trebui sa se afle si ea pe lista de prioritati sportive a ministrului Vasile Blaga.
Pana atunci insa, soarta proiectului de ordonanta de urgenta se afla in mainile premierului Calin Popescu Tariceanu. Care fie ii va da unda verde, fie il va respinge, iar sportul va avea aceeasi structura in care a obtinut cele mai mari performante din ultimii ani.
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=200654&data=2006-05-31