< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - sambata, 27 mai 2006

SIDA a pornit din Camerun

Cimpanzeii au fost identificati ca "sursa naturala" a maladiei SIDA * Virusul s-a transmis la oameni prin vanatoarea si consumul animalelor de savana infectate

La 25 de ani de la descoperirea virusului care produce maladia SIDA, cercetatorii au identificat o sub-specie de cimpanzei din Camerun ca "sursa naturala" a HIV, arata concluziile unui studiu publicat in revista americana Science, transmite Mediafax.

Cimpanzeii din sub-specia "Pan troglodytes troglodytes" sunt purtatori sanatosi ai virusului SIVcpz (virusul imunodeficientei simiene), echivalentul maladiei SIDA la maimute si inrudit cu HIV-1, virusul responsabil pentru pandemia SIDA. Aceasta este concluzia cercetatorilor francezi, americani si englezi, de la universitatile din Alabama, Montpellier-1 si Nottingham, care au participat la acest studiu. Cercetatoarea Beatrice Hahn a facut cunoscut, in paginile revistei "Science", faptul ca testele la maimute au fost efectuate pe o durata de sapte ani, doar astfel fiind posibil sa se identifice urmele genetice ale virusului fara a se afecta in vreun fel viata maimutelor, aflate si asa in pericol de disparitie. Oamenii de stiinta au fost nevoiti in cursul cercetarii lor sa se lupte cu jungla deasa, de unde colectau excremente de maimute, pentru a le analiza, reusind sa stranga in total circa 1300 de probe. Ei au constatat ca virusul SIVcpz este foarte raspandit printre membrii acestei sub-specii. Virusul se transmite la oameni prin vanatoarea si consumul animalelor de savana infectate. Cercetatorii sunt de parere ca este posibil sa existe si alte mutatii ale virusului SIVcpz la alte grupuri de maimute, care ar putea da nastere unui alt tip de HIV, acesta putand sa infecteze omul. Cercetatorii trebuie sa mai descopere motivul pentru care localizarea acestei "surse naturale" a acestei boli este diferita de zonele geografice unde au aparut primele cazuri de SIDA. Primul caz uman de infectie cu HIV a fost un barbat din Kinshasa, capitala actualei Republici Democrate Congo. S-au prelevat probe de sange de la acest om cu zeci de ani inainte ca cercetatorii sa decopere existenta virusului. Se presupune ca o persoana din Camerun ar fi fost muscata de o maimuta sau ca, la taierea unei maimute, aceasta persoana ar fi intrat in contact cu sangele ei si astfel virusul SIV a ajuns la om. Apoi, ar fi fost foarte posibil ca virusul sa se raspandeasca pe calea raului Sanaga, o importanta artera acvatica a regiunii. In lumea intreaga, virusul care provoaca SIDA a ucis deja 26 de milioane de oameni si a infectat alte 40 de milioane, mai ales in Africa. Pana in prezent nu s-a descoperit nici tratament si nici vaccin eficiente pentru aceasta boala. (D.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=200387&data=2006-05-27