< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - miercuri, 17 mai 2006

Festivalul de la Cannes 2006

In deschidere: "Codul lui Da Vinci"

Considerat cea mai solida platforma de lansare si sustinere a cinematografului de autor, a valorilor artei filmului universal, Festivalul de la Cannes se deschide in aceasta seara cu proiectia unui film care a starnit deja valuri de controverse nu doar in lumea bisericii: "Codul lui Da Vinci".

Ecranizarea romanului lui Dan Brown, vandut intr-un tiraj de 30 milioane exemplare, are atuul unei distributii in care partea franceza este admirabil reprezentata: alaturi de Tom Hanks, in filmul regizat de Ron Howard mai joaca Audrey Tautou, steaua in urcare a cinematografiei franceze, si Jean Reno, cu o multipla experienta pe platourile de acasa, dar si de peste Ocean. Lansarea filmului in Franta e insotita de o ampla campanie publicitara. Statia de metrou Concorde din Paris, de pilda, a fost integral ornata cu un decor adecvat. Cu toate acestea, proiectia nu este scutita de proteste, bisericile crestine fiind deranjate de atingerea adusa unor simboluri religioase, de faptul ca se face o prea apasata departajare intre Christos Sfantul si Christos omul.

Pe de alta parte, sa retinem ca festivalul stie de fiecare data sa se orienteze catre punctele de interes ale artei filmului, fapt dovedit si de mentinerea consecventa a selectiei la un numar restrans de titluri. In 2006, vor fi 55 de noi productii din 30 de tari. Dintre acestea, in competitie intra 20 de lung-metraje reprezentand 13 tari. Continuand o alta traditie recunoscuta, aceea a aducerii in fata publicului si a juriilor a unor autori pe care festivalul i-a consacrat, editia 2006 va prilejui reintalnirea cu Nanni Moretti, Aki Kaurismaki, Pedro Almodovar, Ken Loach. Ca de fiecare data, in mod firesc, francezii au locurile asigurate, pe aceeasi linie a continuitatii. Din competitia pentru Palme d'Or ii mai amintim pe Bruno Dumont si Nicole Garcia. Functioneaza principiul reinnoirii, atat la cineastii afirmati, cat si la grupul celor in urcare: Sofia Coppola, Paolo Sorrentino (lista fiind destul de consistenta la editia din acest an). Nu lipsesc tinerii originali, cum ar fi de aceasta data mexicanul Guillermo del Toro sau americanul Richard Kelly.

Pentru filmul romanesc, prezenta la Cannes incepe sa devina un fapt obisnuit, remarcat, de altminteri, si de organizatorii festivalului, ca si de presa de specialitate. Avem deja o pepiniera in lumea noului cinematograf european, iar aceasta este rodul unei conjunctii fericite intre valoarea talentelor, consecventa participarii si afirmarii lor la Cannes si, nu in ultimul rand, sustinerea lor in tara, printr-o tot mai riguroasa promovare in programele Centrului National al Cinematografiei. Catalin Mitulescu, de pilda, este un exemplu fericit, un nume pe care Cannes-ul se mandreste ca l-a descoperit ca pe un talent de viitor. Lui i se poate adauga, desigur, Corneliu Porumboiu, afirmat de asemenea in sectiunea Cinefondation. In festival va fi iarasi Cristi Puiu, dar si mai tanarul Cristian Nemescu. Ei se inscriu cu succes in efortul de improspatare a cinematografului european, de schimbare a generatiilor, proces in care Romania se prezinta cu o echipa mai numeroasa si mai consistenta decat oricand.

Nici alte cinematografii nu au ramas in afara campului selectiei. Asiaticii sunt reprezentati prin revenirea Chinei in competitia principala si nu mai putin prin desemnarea regizorului Wong Kar Wai in fruntea juriului principal, unde se mai afla si actrita Zhang Ziyi.

Cannes-ul acorda marilor actori aceeasi atentie, nu sub semnul mondenitatii, ci in primul rand ca o recunoastere a valorii. Numarul vedetelor omagiate anul acesta este foarte mare, ca de obicei, si el se intinde de la deja mentionatul Tom Hanks la Monica Bellucci, prezenta in juriu.

Ioan LAZAR, Cannes

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=199725&data=2006-05-17