< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - miercuri, 17 mai 2006

Taxa pe viciu incurca planurile BNR

Influenta taxei asupra preturilor de consum ar putea urca inflatia la 6,8% * "Tinta" pentru acest an ramane, totusi, fixata la maxim 6%

Tinta de inflatie pentru anul 2006 ramane la 5%, plus/minus un punct, desi se anticipeaza o iesire din intervalul de dezinflatie optim, incepand cu luna mai, odata cu cresterea taxelor indirecte la alcool si tutun, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Din calculele realizate cu datele din prezent, anticipam un impact asupra preturilor de consum de 1% prin majorarea impozitelor indirecte la tutun si alcool", a adaugat oficialul bancii centrale. Pornind de la evolutia din primele patru luni si fara introducerea taxei viciu, inflatia anuala ar fi putut cobori la 5,8%, cu 0,7% sub prognoza de la inceputul anului, potrivit lui Isarescu. "Cu noile modificari fiscale, prognoza noastra, pe baze pesimiste, si repet, cu datele de care dispunem in prezent, indica o rata la sfarsit de an de 6,8%", a explicat guvernatorul BNR.

Isarescu vede influenta taxei pe viciu mai mult ca o miscare mecanica a pretului la produsele din alcool sau tutun si, implicit, a indicelui preturilor de consum, dar fara presiuni inflationiste ulterioare.

Singurul risc ulterior introducerii taxei pe viciu il reprezinta, in opinia BNR, erodarea increderii in mersul dezinflatiei si, implicit, o usoara crestere a gradului de asteptare inflationista din partea operatorilor din economie. Isarescu sustine ca politica BNR ramane in continuare restrictiva, prin mentinerea dobanzii de politica monetara la 8,5% si nivelul ridicat al ratei rezervelor minime obligatorii in valuta, de 40% din resursele atrase de institutiile de credit.

BNR vrea un calendar al scumpirilor

Banca Nationala a solicitat autoritatilor responsabile stabilirea unui calendar clar, ferm si transparent al ajustarilor la preturile administrate, care vor fi negociate cu Uniunea Europeana, a mai spus Isarescu. "In ultimele patru luni preturile administrate sunt cele care au umflat cel mai mult indicele preturilor de consum", a spus guvernatorul. BNR precizeaza ca surse majore de incertitudine si risc, mai ales din perspectiva impactului lor asupra anticipatiilor inflationiste, sunt calendarul si magnitudinea ajustarilor de preturi administrate, precum si modificarile ce ar putea fi aduse in perioada urmatoare regimului fiscal. Preturile administrate au fost majorate in perioada aprilie 2005 - aprilie 2006 cu 9,2%, ritm de crestere cu 5,5 puncte procentuale sub cel inregistrat in decembrie anul trecut, iar inflatia de baza anualizata a coborat cu 0,8 puncte, a declarat Mugur Isarescu. "Se observa ca inflatia de baza, calculata prin excluderea din IPC a preturilor administrate si a celor volatile nu prezinta modificari semnificative de la o luna la alta, ceea ce arata o stabilizare a cresterilor lunare de preturi", a mai spus Isarescu.

Isarescu "maraie" la creditele in lei

"Politica restrictiva va fi mentinuta in continuare, iar masuri de relaxare nu vor fi adoptate decat dupa ce se constata scaderi de preturi", a mai spus Isarescu.

Totodata, guvernatorul BNR a anuntat in premiera ca banca centrala este preocupata de evolutia creditului in lei, care a crescut foarte rapid in ultimul an. "Creditele in lei si-au cam luat-o in cap si, deocamdata, marai la ele. Trebuie sa fim cu ochii pe creditele in lei. Aceasta declaratie vreau sa fie inteleasa ca un semnal de atentionare", a precizat Isarescu. In perioada martie 2005 - martie 2006, creditele in lei s-au majorat cu 92,8%, respectiv 77,8% in termeni reali.

Banca centrala a prezentat, ieri, cel de-al doilea raport trimestrial privind inflatia din 2006. Dupa primele patru luni ale anului, inflatia se plaseaza sub 2%, iar rata anualizata a coborat la minimul ultimilor 15 ani, respectiv 6,9%. In raport se pastreaza tintele de inflatie de 5% plus/minus un punct pentru 2006 si 4% plus/minus un punct pentru 2007.

Gabi MOROIANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=199719&data=2006-05-17