< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - miercuri, 12 aprilie 2006

Stiri pe scurt

Istoria din sigilii

Istoria Europei din secolul al V-lea si pana in cel de-al XX-lea este redata intr-o interesanta expozitie de sigilii si documente, din colectia personala a Marinelei Pop-Campeanu, la sediul Muzeului Municipiului Bucuresti (MMB). Expozitia denota un spatiu cultural si istoric comun ale statelor si civilizatiilor care compun Europa de mai bine de o mie de ani si este alcatuita din facsimile de documente si copii a 140 de sigilii facute dupa originalele aflate in Arhivele nationale ale Frantei de la Paris de catre Marinela Pop-Campeanu pentru teza de doctorat. Sunt panotate imagini ale unor personalitati istorice, precum Ludovic cel Sfant, Carol cel Mare, Francisc I, Napoleon I si III (Franta), Richard Inima de Leu (Anglia), Cristina (Suedia), Carol Qvintul, Vladislav (Polonia), Mircea cel Batran si Mihai Viteazul (Tarile Romane) alaturi de imagini de universitati, capele, orase medievale. Vernisajul "Istoriei Europei in sigilii si documente" va avea loc la orele 18.00, astazi, la MMB. Expozitia prof. Pop-Campeanu, istoric sigilograf si ghid-conferentiar la Paris, va fi deschisa pentru public pana la sfarsitul lunii mai (31). (L.D.)

Bucuresti-Stuttgart

"Schimburile culturale intre universitati de arta, precum cele din Bucuresti si Stuttgart, reprezinta un model de colaborare cu o importanta specifica", scrie prof. univ. Sorin Ilfoveanu, rector al Universitatii de Arta Bucuresti, in catalogul expozitiei "Transmisiuni". Publicul interesat poate vizita expozitia cu acest mesaj la Galeria UNAB (str. Budisteanu nr. 10) pana in ziua de 21 aprilie a.c. Academia de Arte si Design din Stuttgart este reprezentata de lucrari ale studentilor Jens Braun, Simone Eckert, Min Jeong Seo si Xianwei Zhu. In replica, la Stuttgart sunt expuse lucrari ale unor studenti ai UNAB: Raul Ciosici, Maria Manea, Cosmin Moldovan, Cristian Raduta, Ciprian Udrescu, Ioana Ursa si Simona Vilau. (Ioan BUDUCA)

Biblioteca Progresului

Sergiu Gabureac, purtatorul de cuvant al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti (BMB), ne anunta ca, intr-un spatiu complet modernizat, a fost redeschisa Biblioteca "Nicolae Balcescu", filiala a BMB. "Cele peste 25.000 de documente de biblioteca (carti, enciclopedii, dictionare, albume, periodice, CD-uri, casete audio-video etc.) sunt puse la dispozitia tuturor celor din zona Pietei Progresul, cea mai mare parte a fondului avand regim de imprumut la domiciliu, iar documentele de referinta si periodicele pot fi consultate la sala de lectura. Astfel, sunt oferite informatii din toate domeniile cunoasterii, cele de interes comunitar fiind constituite intr-un modul distinct", a precizat Gabureac, adaugand ca "in viitorul imediat, filiala va fi conectata la sistemul informatizat al BMB care cuprinde, deocamdata, Sediul Central si inca opt filiale". (L.D.)

"Anatoly" in turneu de Pasti

Grupul vocal brasovean Anatoly a initiat un mini-turneu cu un concert intitulat "Veniti de luati Lumina!". Programul recitalului cuprinde lucrari religioase ale compozitorilor Gheorghe Dima, Gavriil Musicescu, Gheorghe Cucu, Gheorghe Danga, Dimitrie Bortneanschi. Seria reprezentatiilor a inceput luni 10 aprilie, in Bucuresti, la Biserica "Sf. Nicolae" si a continuat marti 11 aprilie, la Catedrala Mitropolitana "Sfanta Treime" din Sibiu. In prima zi de Paste catolic (16 aprilie), brasovenii vor concerta acasa, de la orele 16.00, in Catedrala Ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului" din piata Sfatului. Concertul "Veniti de luati Lumina!" are caracter umanitar, fondurile stranse fiind donate unor copii cu deficiente. Grupul Anatoly, format din Andrada Modiga, Gabriel Baciu si Ciprian Cucu, s-a infiintat in anul 2000, la Biserica Ortodoxa "Schimbarea la fata" din Bran-centru. Pana in prezent, "Anatoly" a inregistrat trei CD-uri, cel mai recent dintre ele, "Dumnezeiasca Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur", fiind nominalizat anul acesta pentru Premiile Academiei Romane. (L.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=197736&data=2006-04-12