< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - marti, 28 februarie 2006

Procurorii i-au refuzat lui Patriciu dreptul la aparare

Curtea de Apel Bucuresti a fixat, pentru data de 10 martie, judecarea recursului Parchetului General impotriva deciziei instantei Tribunalului Bucuresti, care a hotarat respingerea cererii de arestare preventiva a omului de afaceri Dinu Patriciu * Rompetrol precizeaza ca Patriciu nu a refuzat sa faca o declaratie, asa cum sustin anchetatorii, ci a cerut timp pentru aparare

Curtea de Apel Bucuresti a fixat, pentru data de 10 martie, judecarea recursului Parchetului General impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti, care a hotarat respingerea cererii de arestare a preventiva a omului de afaceri Dinu Patriciu. Vinerea trecuta, judecatorii au respins cererea procurorilor de arestare preventiva a lui Patriciu. Instanta a admis exceptia privind lipsa de ascultare a acestuia in faza de urmarire penala, respectiv una din cele cinci exceptii invocate de catre avocati ca fiind de ordine publica prevazute de lege ca fiind imperative, astfel incat s-a respins propunerea Parchetului de arestare preventiva. Procurorii au formulat recurs, considerand ca hotararea instantei este nelegala si netemeinica, sustinand ca Patriciu a fost cel care nu s-a conformat procedurii.

Termen pentru pregatirea apararii

Rompetrol a precizat, ieri, ca omul de afaceri a dorit sa faca declaratii cu privire la invinuirile aduse de procurori in ziua in care acestia au cerut arestarea sa preventiva, insa a solicitat sa ii fie acordat un termen pentru pregatirea apararii. Dinu Patriciu a dorit sa faca declaratii cu privire la invinuirile aduse de procurori in ziua in care acestia au cerut arestarea sa, insa a solicitat sa ii fie acordat un termen pentru pregatirea apararii. "Dinu Patriciu nu a invocat in apararea sa un &lt;&lt;drept la tacere&gt;&gt;, asa cum inexplicabil a avut mandat sa lamureasca purtatorul de cuvant al Parchetului imediat dupa pronuntarea de catre Tribunal a hotararii de respingere a propunerii de arestare. Asa cum specifica clar procesul verbal incheiat tot atunci, Dinu Patriciu a aratat ca &lt;&lt;doreste sa faca declaratii si sa dea explicatii cu privire la fiecare dintre capetele de acuzare, pentru aceasta solicitand sa ii fie acordat un termen in vederea audierii si a pregatirii apararii&gt;&gt;", se arata intr-un comunicat al Rompetrol.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a formulat recurs in cazul Dinu Patriciu, sustinand ca hotararea instantei de a respinge propunerea de arestare preventiva este nelegala si netemeinica, cat timp acesta a fost cel care nu s-a conformat procedurii, pentru ca ar fi refuzat sa dea o declaratie in scris, cerand in schimb un termen de 30 de zile la care legea nu face referire. Comunicatul Rompetrol mentioneaza ca Dinu Patriciu a fost chemat pe data de 16 februarie la audieri pentru invinuriri aduse in urma un an si ca procurorii i-au prezentant omului de afaceri, cu aceasta ocazie, noi acuzatii legate de operatiuni comerciale intreprinse de compania Rompetrol in perioada 1980 -2005. "Dinu Patriciu a solicitat, in mod procedural, acordarea unui termen de pregatire a apararii, din necesitatea fireasca de a parcurge o suita de documente referitoare la cele intamplate pe parcursul ultimului sfert de veac. Procurorii nu au acordat din oficiu un termen rezonabil pentru pregatirea apararii, in ciuda faptului ca rolul acestora este de a actiona exclusiv in mod impartial pentru aflarea adevarului, interesul, cel putin in plan teoretic, fiind acela ca Dinu Patriciu sa poata oferi declaratii documentate si detaliate cu privire la faptele de care este invinuit", se arata in comunicatul Rompetrol.

Solicitare respinsa

Procurorii au propus ca Dinu Patriciu sa formuleze o cerere scrisa de solicitare a unui termen de pregatire a apararii. Omul de afaceri s-a conformat, insa documentul a fost respins de procurori, trei ore mai tarziu, potrivit Rompetrol. "Continuarea este ca procurorii de caz i-au solicitat lui Dinu Patriciu o declaratie cu privire la invinuire, iar acesta a explicat, in cadrul unui proces verbal ca, desi doreste sa ofere declaratii, nu o poate face in asemenea conditii, cata vreme nu i se ingaduie sa se lamureasca cu privire la cadrul faptic al invinuirii aduse. Raspunsul procurorilor de caz a fost ca vor intocmi un referat continand propunerea de luare a masurii de arestare preventiva, lui Dinu Patriciu si avocatilor sai ingaduindu-li-se sa plece la orele 18.00, dupa aproximativ sapte ore de prezenta in sala de audiere", se mai arata in comunicatul grupului Rompetrol.

Bogdan GALCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=194631&data=2006-02-28