< Imprimare >      ZIUA - SPORT - miercuri, 6 ianuarie 1999

Antrenorii romani nu sunt in stare sa se puna de acord nici in ceasul al 12-lea

Fuga de raspundere

Conducatorii echipelor din Liga Nationala feminina de handbal s-au ferit sa numeasca vinovatii pentru locul 11 la Campionatul European * Decizia finala a fost luata in cadru restrans, de Biroul Federal al FRH: Bogdan Macovei principal, Gheorghe Tadici, secund * Presedintele FRH, Cristian Gatu, vrea vot de incredere la urmatoarea Adunare Generala

Ieri, Biroul Federal al FR Handbal l-a numit in functia de antrenor principal al nationalei pe Bogdan Macovei, care va fi ajutat, pana in anul 2000, cand Romania va organiza turneul final al CE, de Gheorghe Tadici. Macovei a fost antrenor federal si a condus Nationala la CM din 1990 si 1993, plecand apoi pentru cativa ani in Macedonia, unde s-a ocupat de Kometal Skopje si Nationala locala, in aceasta calitate eliminand echipa noastra la CM 1997, in optimile de finala. Atunci, Romania era antrenata de Cornel Badulescu si Gheorghe Tadici, si a incheiat pe locul 12, cu un loc sub echipa care a mers in decembrie la CE. Anul trecut, Macovei s-a intors in tara, la Oltchim Rm. Valcea, cu care a inregistrat pana acum trei esecuri in Liga Campionilor, ultimul sambata in Grecia, din partea altui roman expatriat, Tiberiu Milea. La randu-i, Tadici l-a aratat cu degetul pe Ioan Gavrilescu, presedintele Oltchimului si vicepresedinte al FRH, drept principalul vinovat pentru esecul de la CM'97. Pana la urma, ei s-au impacat, Gavrilescu invitandu-l pe Tadici la o bere. "Ne cunoastem de 25 de ani, ne intelegem foarte bine si am considerat ca nu are importanta cine este principal si cine e secund", a spus noul secund, in vreme ce Macovei a promis ca va comenta mai tarziu. Numirea lor s-a facut contra cronometru, peste doua saptamani trebuind sa inceapa pregatirile pentru preliminariile CM 1999. Ei au avut castig de cauza in fata lui Cornel Badulescu, Lucian Rasnita si Dumitru Musi, actualul antrenor de la tineret.

Vot de incredere la Adunarea Generala

Acuzat din mai multe parti de esecurile nationalei din ultimii ani, Cristian Gatu, presedintele FRH a anuntat ieri ca la urmatoarea Adunare Generala va cere vot de incredere. Valentin Samungi, noul secretar general, a promis ca va prezenta cat de repede noul regulament de ordine interioara al federatiei. Mihai Starc, fostul secretar general, a fost retrogradat secretar federal pe probleme internationale, iar Sorin Ivanof (managerul echipei masculine), Nicolae Nedef si Constantin Popescu au ocupat locurile vacante din Biroul Federal.

Draganescu a venit cu un raport pentru Congres

Remus Draganescu, fostul antrenor principal, s-a prezentat ieri cu propriul material de analiza, intitulat "Raport privind pregatirea si participarea echipei nationale feminine de handbal la campionatele de calificare pentru campionatul european si campionatul european din Olanda, 10-20 decembrie 1998", cu o concluzie perfect logica: "Se impune o analiza de ansamblu al handbalului romanesc la toate esaloanele si cluburile si dupa aceea luandu-se cele mai eficiente masuri viabile pentru relansarea acestui sport care inca mai are resurse pentru a se mentine in ierarhia intrnationala". Chemat sa dea si el seama, fostul secund al Nationalei, Dinu Cojocaru, a raspuns candid: "Eu nu am prea multe de completat, am inteles ca nu am fost dorit de Biroul Federal", ca sa incheie cu "Cer scuze ca am stat pe banca, m-am simtit la fel de rau ca cei de acasa, jocul a fost dezastruos".

Intre dictatura si revolutie

"Eu sunt pentru o dictatura", a opinat Popa Sevistean (Ciserom Sebes) l "Daca o echipa de club nu face performanta in turul intai al cupelor europene, mentalitatea conducatorilor de club obliga jucatoarele sa nu mai participe la echipa nationala" (Tadici). De amintit ca in Raport, pe tabelul cu numele jucatoarelor chemate in pregatiri figureaza si portarul Olimpia Veres de la Silcotub Zalau; motivul neprezentarii sale pentru un turneu in luna octombrie este aberant: "nu are pasaport"; atunci, Zalaul se pregatea pentru turul doi al Cupei Cupelor.

* "Nereusita este a noastra, a tuturor, am avut si placerea de a vedea pe viu ceea ce discutam, dar nu finalizam, handbalul modern. N-ar trebui sa ne pacalim, sa fim duiosi cu noi insine" (Dumitru Musi) l Ioan Baban: "Daca in 1989 l-am impuscat pe Ceausescu isi in 1996 am scapat de PDSR-eu, atunci 1999 sa fie anul Revolutiei in handbalului romanesc"

* Prezent la prima parte a discutiilor, Gheorghe Ionescu (alias "Gigi Balamuc", fost antrenor principal, in prezent exilat in Cipru) a plecat acasa exclamand: "Suntem nebuni de legat!"

Bogdan DROCHIOIU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=18694&data=1999-01-06