< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - miercuri, 11 mai 2005

PD intre socialisti si populari

Conventia Nationala extraordinara a PD va trebui in mod necesar sa lamureasca situatia doctrinara a partidului pentru ca, astfel, sa fie clara apartenenta sa la un grup din Parlamentul European. Liderii PSD sunt siguri ca la sfarsitul lunii iunie vor deveni membri cu drepturi depline ai Partidului Socialistilor Europeni (PES). La reuniunea presedintiei PES din 18-19 mai, la Paris, unde va fi prezent si presedintele interimar al PD Emil Boc, se va discuta primirea PSD ca membru cu drepturi depline, in prezent acesta avand statut de partid afiliat, in aceasta structura. La Consiliul PES din 24-25 iunie se va supune ratificarii primirea PSD. Aceasta tocmai cand delegatii la Conventia Nationala vor decide daca PD ramane un partid social-democrat sau va deveni un partid de centru-dreapta si va incepe demersurile de afiliere la Partidul Popular European (PPE). Cert este faptul ca Strategia PES prevede, la capitolul referitor la largirea acestei structuri: "In tarile in care mai multe partide au aplicat pentru statutul de membru cu drepturi depline, acestea nu vor trebui sa candideze una impotriva celeilalte in alegerile nationale sau europene". Secretarul general al PES, Philip Cordery, a avut ieri intrevederi cu liderii PSD, iar astazi va discuta cu reprezentantii conducerii PD.

O transformare dificila

Schimbarea doctrinei PD, de la stanga la dreapta, nu este insa un proces usor. Simpla excludere din articolul 89 din Statut a obligativitatii pentru cei care candideaza la fotoliul de presedinte de a prezenta exclusiv motiuni social-democrate nu rezolva problema. Statutul defineste doctrina, politica promovata de PD si face dese referiri la afilierea la Internationala Socialista. Articolul 4, alineatul 2, spune: "PD este un partid social-democrat modern, de cuprindere nationala, membru cu drepturi depline al Internationalei Socialiste", iar la alineatul 3: "PD are drept scop dezvoltarea si modernizarea societatii romanesti prin promovarea si punerea in practica in Romania a doctrinei si politicii social-democrate, respectand valorile republicane si principiile fundamentale ale social-democratiei europene moderne, consacrate de Internationala Socialista: democratie; libertate; demnitate; dreptate sociala; egalitate de sanse; solidaritate sociala".

"Noi nu vrem sa intram in PES, vrem sa intram in PPE"

Liderii PD sunt de acord cu faptul ca este necesara o clarificare doctrinara a partidului, dar nu toti impartasesc varianta transformarii PD intr-un partid popular. Vicepresedintele Sorin Frunzaverde este insa sustinatorul fervent al schimbarii PD: din social-democrat in popular. Intrebat ieri de ZIUA daca in calitatea sa de responsabil cu relatiile internationale va face demersuri pentru admiterea PD ca membru cu drepturi depline in PES, Sorin Frunzaverde a afirmat: "Dar, noi nu vrem sa intram in PES, vrem sa intram in PPE. Nu suntem un partid de stanga, ci de centru si vrem sa ne punem actiunile noastre politice in deplina concordanta cu doctrina partidului, pe care ne-o asumam. Partidul Popular este cel mai puternic din Parlamentul European si Romania are nevoie de o reprezentare in aceasta formatiune". Vicepresedintele democrat a mai aratat ca, in discutiile purtate in forurile de conducere ale partidului, "majoritatea covarsitoare" a liderilor PD au fost de acord ca este nevoie de o schimbare. "Eu cred ca PD va deveni un partid popular, isi va asuma doctrina centrului reformator, dar va ramane PD, adica isi va pastra denumirea", a mai spus Frunzaverde, care va sustine o motiune populara, dar nu va candida - probabil - la presedintia PD.

Partide social-democrate in PPE

Un alt vicepresedinte al partidului, care se va inscrie in cursa pentru sefia PD, Adriean Videanu, amintea, intr-o declaratie recenta pentru ZIUA: "Sa nu uitam ca sunt si partide sociale, precum cel din Portugalia condus de Jose Manuel Barroso, cu doctrina social-democrata moderna - nu social-democratia inteleasa de PSD - care au aderat la PPE. Nu ar fi nici o incompatibilitate din acest punct de vedere". Vasile Blaga, si el vicepresedinte, cotat cu sanse considerabile in cursa pentru sefia PD, marturisea ieri, intr-un interviu pentru Radio France Internationale, preluat de RADOR: "Nu stim daca se va schimba orientarea partidului". El a admis ca sunt discutii in privinta orientarii, existand doua curente - social-democrat si popular, dar a precizat ca pe 25 iunie cei 4000 de delegati vor decide nu doar presedintele, ci si viitorul PD.

Boc va alege

Semnul ca a inceput cursa pentru sefia PD a fost si faptul ca ieri presedintele interimar al PD Emil Boc a admis, pentru prima data, ca va candida. Intr-o conferinta de presa sustinuta la Cluj, Boc a afirmat ca nu exclude posibilitatea de a candida la functia de presedinte al partidului, la Conventia Nationala Extraordinara din 25 iunie, aratand ca ar putea depune o motiune pana in 6 iunie. "Deocamdata este prematur sa spun daca va fi o motiune social-democrata sau una populara. Ma voi consulta cu grupul meu de sustinatori si voi vedea ce tip de motiune voi depune", a adaugat Boc, citat de Mediafax. Demersurile pe care PD le va face in viitorul apropiat in privinta relatiilor cu PES vor arata care este viziunea liderilor partidului: de a ramane social-democrati sau de a schimba doctrina si afilierea partidului.

Cum se vede PD la Bruxelles

Intr-un interviu acordat, in ianuarie, redactiei romane a postului de radio Deutsche Welle, europarlamentarul socialist german Jo Leinen, presedintele Comisiei pentru Politica Externa din Legislativul comunitar, afirma: "Partidele surori social-democrate europene si Internationala Socialista trebuie sa colaboreze strans si cu incredere cu Basescu si cu PD". El remarca, totodata, in ceea ce priveste PD faptul ca: "La Bruxelles s-a apreciat ca partidul este conservator. Eu cred ca de fapt face parte din spectrul nostru". Leinen a fost membru al Comisiei Mixte Interparlamentare UE-Romania in legislatura 1999-2004.

Anca HRIBAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=175888&data=2005-05-11