< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - joi, 5 mai 2005

Tokyo de-a lungul secolului trecut

Sectia de Arta Orientala a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), Ambasada Japoniei la Bucuresti si JCII Photo Salon organizeaza expozitia de fotografie "Tokyo - 100 de ani". Expozitia va fi deschisa de astazi (5 mai) si pana pe 5 iunie in Sala Rotonda Auditorium a MNAR (Corp Stirbei - str. Stirbei Voda nr. 1).

Prin intermediul unui grupaj de aproape 180 de fotografii alb-negru si color, realizate in perioada 1890-2000 de artisti niponi, expozitia reflecta schimbarile care s-au produs in Tokyo de-a lungul secolului al XX-lea. Fotografiile fac parte din colectia JCII Photo Salon (Japan Camera and Optical Instruments Inspection and Testing Institute) si au fost expuse pentru public in ultimii 10 ani la Photo Salon. Pozele de la inceputul secolului al XX-lea infatiseaza atmosfera orasului prin cladiri guvernamentale, parcuri sau gradini. Pentru a le face sa para mai reale, autorii colorau manual fotografiile, aspectul lor fiind de tip carte postala. Fotografiile realizate in perioada interbelica surprind aspecte din viata cotidiana a locuitorilor capitalei nipone. E surprinsa atmosfera epocii, pe masura ce se acumuleaza tensiunile care au precedat intrarea Japoniei in razboi. Fotografiile de dupa capitulare si din primii ani postbelici vor infatisa un oras distrus, apoi inceputurile reconstructiei si ale "miracolului economic japonez" postbelic. In numeroasele imagini-portret din expozitie pot fi vazute o serie de personalitati publice ale vremii: politicieni, scriitori, actori, muzicieni, oameni de afaceri. Fotografiile zilelor noastre reflecta mai degraba un interes sociologic si preocuparea pentru anumite probleme cu care se confrunta Tokyo: poluarea, supra-aglomerarea urbana s.a.m.d. Dintre artistii ale caror lucrari au fost selectate in expozitia de la Bucuresti se remarca Yonosuke Natori (1910-1962), considerat parintele fotojurnalismului japonez, cel care a introdus termenul de "fotografie de presa" in Japonia, precum si, dintre contemporani, Ihee Kimura, Kiyoshi Sonobe sau Shigeichi Nagano.

La vernisajul de la orele 12.00, vor participa Naotoshi Sugiuchi, ambasadorul Japoniei la Bucuresti, si Mayumi Moriyama, presedinta a JCII Photo Salon si membra a Camerei Deputatilor din Japonia, alaturi de curatorul expozitiei, Gheorghe Kazar, si de Roxana Theodorescu, director general al MNAR. (L.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=175425&data=2005-05-05