< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - miercuri, 7 mai 2003

Pesedisti de frunte au de ales intre politica si afaceri

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat ieri ca un numar de 53 de senatori, din totalul de 140, au informat conducerea Senatului ca se afla in stare de incompatibilitate, potrivit Legii anticoruptie. Potrivit statisticilor, cei mai multi incompatibili se gasesc la PSD, un numar de 32 de senatori din totalul de 62 incadrandu-se in aceasta categorie. La PRM, doar 10 din 28 de senatori se declara incompatibili, iar dintre cei 12 udemeristi, cinci au informat Biroul Permament ca se gasesc in aceasta situatie. Liberalii au doar doi incompatibili din cei 13 senatori, acelasi numar inregistrandu-se si la grupul PD. "La ora actuala 13 senatori nu si au anuntat daca au sau nu au afaceri, dar secretarul general al Senatului, Constantin Sava, i-a contactat pe toti si a aflat ca sunt compatibili cu functia de senator", a spus Vacaroiu. El a explicat ca pesedistul Doru Laurian Badulescu - care detine functia de sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie - a fost singurul senator care a cerut derogare de la lege, solicitare care va fi inaintata Guvernului. Interesant este insa ca, asa cum rezulta din statistica, Badulescu se considera compatibil cu functia de senator. "Pana in acest moment nu s-a primit nici o informare din care sa rezulte ca vreunul dintre senatorii cu incompatibilitati ar dori sa renunte la calitatea de parlamentar", a spus Vacaroiu.

De la PSD, pe lista pusa la dispozitia ziaristilor figureaza ca incompatibili, printre altii, Doru Ioan Taracila, Sergiu Nicolaescu, Constantin Nicolescu, Sorin Oprescu, Adrian Paunescu, Dan Mircea Popescu, Aristide Roibu, Ion Predescu, Antonie Iorgovan, Trita Fanita. Compatibili s-au declarat 30 de senatori PSD, printre care Nicolae Vacaroiu, Ion Solcanu, Rodica Stanoiu, Alexandru Athanasiu, Ghiorghi Prisacaru. Potrivit documentului, singurul senator PSD care nu a facut informarea este ministrul Octav Cozmanca.

Din grupul UDMR, figureaza cu incompatibilitati senatorii Verestoy Attila, Szabo Karoly, Gyorgy Frunda, Pete Stefan si Seres Denes. In privinta grupului PNL, cei doi senatori care au informat ca se afla in stare de incompatibilitate sunt Dan Constantinescu si Corin Penciuc. Toate informarile depuse de senatori vor fi prezentate astazi Biroului Permanent al Senatului, care va solicita Comisiei juridice sa confirme cazurile de incompatibilitate, a mai spus Vacaroiu.

80 de deputati nu au inteles ce au votat

La Camera Deputatilor situatia a fost putin comica pentru nu mai putin de 80 de deputati s-au inghesuit la biroul de inregistrare a declaratiilor de incompatibilitate pentru a anunta ca ei sunt compatibili. Gestul lor a fost inutil si a dovedit ca nu au inteles prevederile legii. Valer Dorneanu, presedintele Camerei, a precizat ca 99 de deputati sunt in situatia de a alege intre functii de conducere si scaunul de parlamentar. Dintre acestia, 53 sunt de la PSD, cate 12 de la PNL si PRM, opt de la PD, cate patru de la UDMR si PUR, iar restul deputati independenti. "Unii au ales deja intre cele doua tipuri de functii, dar nu pot preciza numele, intrucat nu am analizat fiecare cerere in parte. Mai multi deputati au cerut sa fie exceptati de la lege", a declarat Dorneanu.

Roxana ANDRONIC

Bogdana PAUN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=116973&data=2003-05-07