< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POVESTI, DESTINE, INTAMPLARI - miercuri, 9 iulie 2008

La cinci ani, canta la pian desi nu a vazut niciodata lumina zilei

O fetita din Coreea de Sud are toate sansele sa devina o noua stea de renume mondial, egalandu-i pe celebrii Stevie Wonder sau Ray Charles

Spectacolele sustinute, la pian, de micuta Yoo Ye-eun, o fetita de numai cinci ani, din Coreea de Sud, smulg ropote de aplauze. Putina lume isi imagineaza, insa, ca fetita nu a vazut niciodata clapele unui pian sau notele de pe un portativ. Drama copilului a inceput inca din primele sale zile de viata, cand parintii biologici au ales sa o abandoneze in maternitate, pentru ca se nascuse fara vedere. Familia sa adoptiva, un tata tintuit in scaun cu rotile, si o mama care nu poate avea copii, a descoperit, pe cand copilul avea doar trei ani, ca Yoo Ye-eun are un real talent pentru instrumentul cu clape. Si asta dupa ce, intr-o buna zi, fetita a inceput sa atinga clapele unui pian vechi. In curand, primele acorduri s-au transformat intr-o piesa populara sud-coreeana complexa, pe care mama fetitei o fredona, adesea, prin casa. Incepand de atunci, Yoo Ye-eun si-a perfectionat continuu stilul interpretativ, ajungand sa reproduca, cu extrem de mare usurinta, orice piesa auzea la radio, sau pe Internet. Mama micutei, Park Jeong-soon, povesteste, pentru Reuters, ca a fost extrem de emotionata sa vada ca micuta sa "reusea sa gaseasca, fara sa vada, clapele potrivite, pentru a canta o melodie".

Astazi, copila este deja o mica vedeta in tara sa natala, unde a fost desemnata marea castigatoare a trofeului unui cunoscut concurs la televiziune sud-coreean, "Star King", si a unui premiu de aproximativ patru mii de dolari. Inregistrarea performantei copilei de cinci ani, postata pe Internet, a fost accesata de nu mai putin de doua milioane de vizitatori ai site-ului Youtube. Potrivit Reuters, la cel mai recent spectacol al lui Yoo Ye-eun, sustinut saptamana trecuta, a asistat insusi premierul sud-coreean, Lee Hsien Loong.

C.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9087&data=2008-07-09