< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - marti, 8 iulie 2008

Banca Centrala pune inca o frana creditarii

BNR inlocuieste adeverinta de salariu cu declaratiile de la Fisc pe anul anterior

Banca Nationala a Romaniei (BNR) incearca sa puna inca o frina creditarii, propunind un proiect de regulament care va inaspri conditiile de acordare a imprumuturilor catre populatie. Astfel, in locul adeverintei de salariu, BNR propune ca bancile si celelalte institutii financiare nebancare sa calculeze gradul de indatorare la credite pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc in anul anterior. In plus, banca centrala introduce analiza de tip "stress test" pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile.

Potrivit proiectului, institutiile de credit vor calcula gradul maxim de indatorare al unui client in functie de venitul din declaratia depusa la fisc pentru anul anterior, la care se poate adauga maxim 20%, relateaza The Money Channel. Bancile si institutiile financiare nebancare pot lua in calcul niveluri ale veniturilor ce depasesc cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior, numai dupa obtinerea de la client a documentelor justificative care sa dovedeasca caracterul de continuitate a acestora. Regula nu se va aplica, insa, in cazul veniturilor exceptate de lege de la obligatia de plata a contributiilor fiscale.

De asemenea, bancile vor fi obligate sa realizeze pentru fiecare potential client analize de tip ''stress test'' pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile, pe baza informatiilor disponibile aferente unei perioade de minim 18 luni anterior datei evaluarii.

Este vorba, practic, de un scenariu pesimist, banca luand in calcul cea mai ridicata rata a dobanzii, dupa caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursuluide schimb al monedei nationale, inclusiv in cazul creditelor indexate, si cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile in perioada respectiva respectiva perioada.

Inainte de semnarea contractelor, persoanele fizice vor primi doua scadentare, in moneda nationala, ale sumelor totale de plata aferente creditului solicitat. Primul va fi intocmit avand in vedere conditiile de la semnarea contractului de credit, iar altul luand in considerare modificarile ce pot surveni prin aplicarea simularii.

A.ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9029&data=2008-07-08