< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 8 iulie 2008

Parlamentul European nu mai vrea grupuri extremiste sau eurosceptice

Parlamentul European a pus gand rau grupurilor extremiste sau eurosceptice din interiorul legislativului comunitar. Europarlamentarii vor sa inaspreasca regulile de formare a grupurilor politice, spre nemultumirea micilor formatiuni, care se tem pentru soarta lor de dupa alegerile europene din 2009. In prezent sunt necesari minimum 20 deputati originari din cel putin sase tari pentru formarea unui grup politic, insa socialistii si conservatorii - cele doua mari forte din Parlament - au convenit ca pragul sa fie de 30 deputati (4% din membrii Parlamentului) din cel putin sapte tari.

Dupa protestele a cinci alte grupuri politice, s-a ajuns la un compromis pentru aducerea pragului la 25 deputati. Eurodeputatii vor lua o decizie intr-un vot in plen, miercuri, relateaza ziare.com.

Demersul are ca scop evitarea formarii din nou a unui grup de extrema-dreapta, ultimul de acest gen mentinandu-se cateva luni in 2007 sub presedintia francezilor din Frontul National, inainte de a se dizolva din cauza retragerii extremei-drepte romanesti.

In afara de o mai mare vizibilitate politica, grupurile parlamentare au dreptul la anumite resurse bugetare, ca finantarea concediilor anuale, a unui secretariat, a salilor de reuniune cu translatori.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9026&data=2008-07-08