< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - marti, 8 iulie 2008

Claudiu Crulic ar fi avut 26 de kilograme cand a murit

Romanul aflat in greva foamei intr-o inchisoare din Spania a ajuns la 53 de kilograme

Romanul aflat in greva foamei de aproape doua luni intr-un penitenciar din Spania a ajuns sa cantareasca numai 53 de kilograme. Totusi, medicii care l-au consultat spun ca starea lui este relativ buna. Nicolae Lascu are 27 de ani si se afla in penitenciarul Valdemoro de langa Madrid, fiind anchetat pentru savarsirea de fraude cu carduri bancare. Ambasada Romaniei de la Madrid urmareste cazul si supravegheaza situatia romanului, relateaza Antena3.

Barbatul a fost arestat in luna februarie, la scurt timp el intrand in greva pentru a-i determina pe anchetatorii sai sa accepte la dosar o proba de voce. Solicitarea i-a fost admisa si barbatul a sistat protestul. S-a razgandit, insa, si a reintrat in greva, cerand sa fie judecat in stare de libertate.

Cazul sau este asemanator cu cel al romanului Claudiu Crulic, care a murit la inceputul acestui an intr-un penitenciar din Cracovia, dupa ce a stat trei luni in greva foamei pentru ca autoritatile poloneze nu acceptau faptul ca este nevinovat in acuzatiile de furt care i se aduceau. Potrivit propiilor notite, Crulic slabise in prima luna de greva a foamei 30 de kilograme: in 25 octombrie 2007 avea 53 de kilograme. Din evidentele sale lipsesc insa ultimele doua luni. Rudele lui au declarat presei ca ar fi avut 26 de kilograme cand a murit, dupa patru luni de detentie si refuz de hrana.

Gestionarea deficitara a cazului Crulic de catre Ambasada romana de la Varsovia a dus la sanctionarea ambasadorului si consulului Romaniei, care au fost rechemati de la posturi, dar si la demisia fostului ministru de Externe Adrian Cioroianu, la 11 aprilie.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9025&data=2008-07-08