< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 8 iulie 2008

Washingtonul cere statelor UE acces la datele personale ale pasagerilor pentru a renunta la vize

Autoritatile americane se afla in negocieri cu mai multe tari europene in vederea obtinerii unor informatii precum etnia, ADN-ul, orientarea religioasa sau politica a persoanelor considerate suspecte, scrie marti AFP, citat de Rompres.

Aceste masuri sunt propuse de SUA unor state membre ale Uniunii in schimbul renuntarii la vize. Desi unii analisti estimeaza ca solicitarile aduc atingere vietii private, Washington Post remarca faptul ca cerintele sunt mai putin stricte decat cele din acordul pe care SUA il negociaza in prezent cu Uniunea Europeana.

Dezbinare in randul UE

Sapte state membre - Cehia, Letonia, Estonia, Lituania, Ungaria, Slovacia si Malta - au semnat deja un acord bilateral cu Washintonul privind renuntarea, in viitor, la vizele turistice, fapt ce a provocat nemultumirea oficialilor europeni care le-au acuzat ca nu militeaza pentru o pozitie comuna a Uniunii.

Desi Uniunea Europeana a renuntat inca din 2001 la vizele pentru cetatenii americani, SUA continua sa trateze discretionar cele 27 de state. Concret, cetatenii europeni din 12 tari membre - Bulgaria, Cipru, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Romania si Slovacia - trebuie sa obtina acordul autoritatilor americane pentru a vizita Statele Unite.

Comisia Europeana, mandatata sa reia discutiile cu Washingtonul pe aceasta tema, a dat asigurari ca nu are intentia sa renegocieze acordul din 2007 privitor la datele cu caracter personal ale pasagerilor avioanelor care calatoresc in SUA.

Cazul Romania

Romania a faut un puternic lobby diplomatic pe langa autoritatile americane pentru ca acestea sa ridice vizele necesare cetatenilor romani la intrarea in SUA, insa s-a lovit de un zid impenetrabil, datorita faptului ca responsabili de la Washington se tem de un posibil val de cetateni romani care vor lua cu asalt piata fortei de munca din acesta tara.

Ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman, a declarat joi ca doar Congresul American poate decide ridicarea vizelor pentru romani, in ciuda presiunilor pe care le-a facut presedintele american George W. Bush pentru acest lucru.

Ambasadorul american a mai precizat ca presedintele SUA a propus de mai multe ori ridicarea vizelor, pentru romani dar Congresul nu a votat propunerile lui George W. Bush.

Ciprian STOLERU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9022&data=2008-07-08