< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - marti, 8 iulie 2008

Prabusirea pietei auto ii forteaza pe producatorii de automobile sa ia masuri disperate

General Motors renunta la Buick, Saturn si Saab

In incercarea de a face fata prabusirii pietei auto, gigantul american general Motors anunta noi reduceri de efective si cedarea catorva dintre marcile sale celebre: Buick, Saturn si Saab. Nici un sacrificiu facut pana acum de cel mai mare producator auto din Statele Unite nu pare suficient pentru a-i garanta acestuia nu suprematia, ci macar supravietuirea. Un fior de groaza a strabatut zilele trecute managementul grupului General Motors cand banca Merrill Lynch a avertizat ca un faliment al grupului nu este imposibil, pe fondul prabusirii pietei auto, noteaza jurnalistii de la Wall Street Journal.

Imediat dupa publicarea estimarilor Merrill Lynch, titlurile GM au atins cel mai scazut nivel din ultimii 54 de ani. Potrivit bancii, producatorul american are nevoie de aproximativ 15 miliarde de dolari pentru a trece peste aceasta perioada delicata.

Solutia GM este simpla: concedieri si vanzarea unora dintre cele opt marci detinute. Neoficial, 10.000 de angajati vor fi disponibilizati, in special ingineri de la proaspat inchisa divizie de vehicule 4x4. Oficial, constructorul a anuntat ca 19.000 de salariati pleaca de bunavoie.

Cu o scadere a vanzarilor de 18,5 procente, General Motors planuieste sa-si diminueze productia cu 12 procente in America de Nord si sa amane lansarea unui nou model de camioneta.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9021&data=2008-07-08