< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - marti, 8 iulie 2008

Austriecii vor construi cu irlandezii de la ESBI o centrala care sa furnizeze curent rafinariei de la Brazi

Petrom, masina de facut bani a OMV

Austriecii de la OMV au ajuns la un castig estimat de peste 4,1 miliarde de euro din afacerea Petrom, cea mai mare companie din Romania, cumparata de la statul roman la finele anului 2004. Petrom a devenit o masina de facut bani, cu un profit programat de 1,9 mil. euro pe zi. OMV a cheltuit 1,5 miliarde de euro pentru a prelua compania, atat pentru achizitia directa de actiuni, cat si pentru majorarea de capital. Austriecii au obtinut, insa, profituri nete de 1,836 miliarde de euro in anii 2005, 2006, 2007 si in primul trimestru din 2008, au incasat 234 de milioane de euro de la Petrom pe statiile OMV din Romania, Bulgaria si Serbia, iar acum pachetul de 51% valoreaza 3,606 miliarde de euro, noteaza jurnalistii de la Business Standard, in cadrul unei ample analize dedicate cazului Petrom. Pe de alta parte, subsidiara OMV a semnat, luni, un contract de 6,6 milioane de euro cu ESBI, compania de electricitate a Irlandei, pentru a realiza proiectul de constructie a unei centrale electrice de 800 megawati care sa furnizeze curent rafinariei de la Brazi.

Contractul semnat cu ESBI presupune angajarea a 20 de oameni pentru echipa de creatie si supraveghere a santierului constructiei, relateaza hotnews.ro. Pentru ridicarea centralei in sine, Petrom a contractat compania greaca Metka. Santierul urmeaza sa inceapa in primele luni ale anului viitor si va dura doi ani. ESBI va oferi si o garantie de doi ani dupa punerea in functiune a centralei de la Brazi.

Petrom este compania care traverseaza cel mai amplu proces de restructurare din Europa de Est si care are o pondere de peste 3% in economia Romaniei. Profitul net al fostei companii de stat a ''explodat'' in patru ani, majorandu-se de aproape 14 ori pana la 532,7 milioane de euro, personalul de pe statele Petrom a fost redus, discret, la jumatate, iar valoarea de piata a crescut de peste trei ori pana la 7 mld. euro, iar, in 2006, a atins un maxim istoric de peste zece miliarde de euro, depasind, pe moment, chiar valoarea proprietarului sau austriac.

''Strategia de dezvoltare a Petrom pana in 2010 a demarat in 2005, fiind bazata pe o analiza foarte detaliata a proceselor tuturor activitatilor si procedurilor'', a declarat pentru Business Standard presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer. El adauga ca, avand un buget de peste trei miliarde de euro, alocat pentru implementarea noii strategii de dezvoltare, targetul ramane transformarea Petrom, la orizontul anului 2010, in cea mai mare companie integrata de petrol si gaze din Sud-Estul Europei.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9010&data=2008-07-08