< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - marti, 8 iulie 2008

Economia Marii Britanii, in prag de recesiune

550 de salariati vor fi dati afara in fiecare zi

Scaderea pretului proprietatilor imobiliare, scumpirea creditelor si preturile record la petrol trag in jos economia Marii Britanii, care a consemnat cel mai redus ritm de crestere de la inceputul anilor '90 si pana in prezent. In plus, vanzarile de bunuri si servicii, responsabile de formarea a trei sferturi din PIB, au scazut in trimestrul doi al acestui an, generand un ''risc serios'' de intrare in recesiune a economiei, avertizeaza Camera de Comert a Angliei (BCC). In actualul climat economic, se estimeaza ca 300.000 de oameni vor ramane fara slujbe in urmatoarele 18 luni. Asta inseamna 550 de persoane disponibilizate zilnic, pana la sfarsitul lui 2009.

Oficialii din Banca Angliei, care se vor intalni in aceasta saptamana, analizeaza riscurile induse economiei de accelerarea inflatiei. 'Ingrijorarile referitoare la amenintarea unei incetiniri a economiei sunt de departe mai mari decat amenintarea inflatiei', a aratat David Frost, director general al BCC.

Indicatorul BCC, ce masoara increderea in randul companiilor din sectorul serviciilor, a scazut la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani. Asteptarile referitoare la noi angajari au scazut, de asemenea, la cel mai mic nivel din ultima decada, iar indicatorul fluxului de lichiditati a atins cea mai redusa valoare din ultimii 16 ani.

O importanta companie din sectorul imobiliar, Persimmon, a anuntat ca va disponibiliza 1.100 de angajati ca urmare a scaderii cu 31 de procente a volumului de vanzari, in numai sase luni. La randul sau, liderul pietei de locuinte, Taylor Wimpey, a carei valoare de piata s-a diminuat cu peste 86% in 18 luni, va concedia 2.000 de angajati, noteaza The Times. Piata imobiliara a suferit o noua lovitura saptamana trecuta, dupa ce Banca Centrala a Angliei a anuntat ca numarul creditelor ipotecare aprobate a scazut cu 64% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Per total, 4.500 de salariati din sectorul imobiliar au fost dati afara in ultimele luni, pe masura ce cresterea costurilor finantarii si scaderea increderii consumatorilor au facut ca achizitionarea unei locuinte de catre populatie sa devina din ce in ce mai dificila. Multi angajati au acceptat deja ideea ca, mai devreme sau mai tarziu, vor ajunge sa ingroase randurile la birourile de somaj.

Potrivit datelor oficiale, numarul celor care nu muncesc dar ar vrea sa se angajeze a sarit de la 38.000 la 1,64 de milioane de persoane.

BCC sustine ca perioada urmatoare nu va aduce nimic bun. Dimpotriva, situatia economica a tarii va continua sa se agraveze, in timp ce oficialii prevad ca abia din 2010 Marea Britanie va putea spera la o insanatosire a economiei.

Banca Angliei va anunta, marti, daca mentine dobanda de referinta la cinci procente sau va decide o scumpire a creditarii, pentru a stopa inflatia, ajunsa la un nivel record de 3,3 procente.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=8997&data=2008-07-08