< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 8 iulie 2008

Gafa fara precedent: Bush cere scuze lui Berlusconi si poporului italian pentru insulta

O gafa fara precedent l-a determinat pe George W. Bush sa-i ceara scuze premierului Silvio Berlusconi si poporului italian. Motivul il reprezinta biografia oficialului italian distribuita de Casa Alba ziaristilor care-l insoteau pe presedinte la summitul G8 din Japonia, noteaza "Il Messaggero".

''Premierul italian a fost unul dintre cei mai controversati lideri din istoria unei tari cunoscuta pentru coruptia din guvern si pentru vicii'', se citeste in fisa biografica. Cu precadere om de afaceri cu proprietati uriase si cu o mare influenta asupra mass-media internationale, Berlusconi era considerat de multi un diletant in politica, dobandindu-si importanta functie numai gratie influentei sale notabile asupra mass-media nationale...''. Biografia continua cu textul: ''Urat de multi, dar respectat de toti, cel putin datorita acelei bella figura a sa si vointei sale de fier, Berlusconi s-a folosit de simtul afacerilor si de influenta sa pentru a cladi un imperiu personal care a dus la formarea guvernului italian cu cea mai lunga durata absoluta si la pozitia sa de cea mai bogata persoana din Italia''.

Biografia lui Berlusconi, care citeaza si faptul ca de tanar ''castiga bani organizand spectacole cu marionete pentru care punea sa se plateasca bilete de intrare'', reaminteste ca viitorul premier italian, in timp ce studia dreptul la Milano, ''s-a apucat sa vanda aspiratoare, s-a angajat cantaret pe nave de croaziera, sa faca portrete fotografice si temele celorlalti studenti contra cost''.

Casa Alba ar fi luat aceasta biografie a lui Berlusconi din "Encyclopedia of World Biography", ce pare a fi adusa la zi, luna iunie a acestui an, noteaza ziarul citat.

In cursul serii de luni, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Fratto, a trimis o scrisoare in care cere scuze in numele presedintiei SUA: ''Scriu in legatura cu anumite documente de background care au fost distribuite ziaristilor aflati in Air Force One in drum spre summitul G-8 din Japonia. O biografie neoficiala a primului ministru italian Berlusconi, inclusa in materialul de presa, utilizeaza un limbaj insultator atat fata de premierul Berlusconi, cat si fata de poporul italian. Sentimentele exprimate in biografie nu reprezinta punctele de vedere ale presedintelui Bush, ale guvernului american si ale americanilor. Ne cerem scuze fata de Italia si fata de primul ministru pentru aceasta greseala, cu adevarat nefericita...Presedintele Bush nutreste fata de premierul Berlusconi si fata de toti italienii cea mai mare stima si consideratie'', se citeste in scrisoare.

D.C.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=8968&data=2008-07-08