< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - joi, 16 august 2007

Cercetatorii nu au mai vazut niciodata ceva asemanator

NASA a descoperit o stea cu o coada lunga de 13 ani-lumina

Astronomii au descoperit o stea, care calatoreste in spatiu, avand o coada imensa, lunga de 13 ani-lumina sau de milioane de km. Desi a fost descoperita si studiata de astronomi de peste 400 de ani, coada stelei nu a fost detectata pana cand nu a fost fotografiata de NASA, relateaza BBC News. Cercetatorii spun ca nu au mai vazut niciodata ceva asemanator si explica fenomenul prin faptul ca steaua, numita Mira, se apropie de finalul cilcului de viata.

Mira se afla la 350 de ani-lumina de Pamant, in Constelatia Cetus, si a fost descoperita si studiata de astronomi in urma cu 400 de ani. Uriasa ei coada, lunga de 13 ani-lumina, nu a fost insa detectata pana acum.

Cercetatorii cred ca, in urma cu miliarde de ani, Mira semana mult cu Soarele nostru, insa, pentru ca se apropie de finalul ciclului de viata, s-a marit foarte mult, intrand in categoria stelelor pe care astronomii le numesc gigant rosu. Calatorind in spatiu cu o viteza de 130 de km pe secunda, ea imprastie cantitati uriase de material. Folosind un telescop cu lumina ultravioleta, cercetatorii au reusit sa faca primele fotografii. Performantul telescop al NASA a detectat deasemenea o zona, in fata stelei, unde se aduna gazul incins, pe masura ce vantul stelar al Mirei se loveste de norii de gaz si de praf interstelar. Astronomii sunt de parrere ca acest gaz fierbinte din fata Mirei infierbanta gazul pe care steaua il imprastie, contribuind la formarea cozii imense. Potrivit cercetatorilor, coada este formata din materialul pe care Mira l-a imprastiat, de-a lungul unei perioade de peste 30 de mii de ani.

Unul dintre cercetatorii NASA a declarat ca echipa sa are de-a face cu un fenomen cu totul nou si ca incearca sa determine ce procese implica acesta. "Asa vom descoperi mai multe despre viata stelelor", a adaugat acesta, citat de BBC.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=863&data=2007-08-16