< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - marti, 1 iulie 2008

Cozi imense la plata taxei de poluare

Noua taxa auto a atras dupa sine si cozi interminabile deoarece sute de romanii care si-au cumparat masini second-hand in ultima perioada s-au imbulzit sa isi plateasca taxa de poluare. Pe de alta parte, la Registrul Auto Roman (RAR) a fost liniste, pentru ca nu a fost facuta nici o programare. Aici, angajatii nu au stiut sa le spuna oamenilor ce trebuie sa faca pentru a-si inmatricula masina conform noilor norme, in timp ce la directiile generale de finante functionarii au fost acuzati ca se misca prea lent, anunta Realitatea TV.

Directiile generale de finante din toata tara au fost luate cu asalt, luni, de romanii dornici sa isi recupereze diferentele din taxa de prima inmatriculare, sau care vor doar sa plateasca noua taxa de poluare. La ghiseele institutiilor s-au format cozi imense. Majoritatea au acuzat ritmul lent cu care functionarii au preluat documentele la un singur ghiseu, mai ales ca era de apteptat, spun oamenii, ca lumea sa se inghesuie in prima zi in care a putut plati taxa de poluare. La Bistrita-Nasaud, angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice au insa o scuza, au primit abia luni normele de aplicare a legii. Seful serviciului de taxe, George Sas, a declarat ca, in afara de faptul ca functionarii nu au apucat sa se documenteze, nimeni nu s-a asteptat ca toata lumea sa se inghesuie la ghiseu inca din prima zi. "Vom incerca in zilele urmatoare sa mai deschidem unul sau doua ghisee ca sa mearga mai repede. Din informatiile pe care le avem de la Registrul Auto Roman, in medie sunt cam 30-40 de oameni care isi inscriu zilnic masini", a declarat George Sas. In Bistrita, peste 1.500 de oameni au platit deja taxa de prima inmatriculare si peste 4.000 s-au adresat instantei pentru recuperarea banilor. Dupa ore intregi de stat la coada, multi oameni au aflat ca angajatii de la RAR nu le-au trecut in acte emisiile de noxe, asa ca au fost nevoiti sa faca drum intors.

Imbulzeala si in judetele Cluj si Mures, unde oamenii au trebuit sa astepte ore intregi pentru ca in final sa afle ca trebuie sa faca o noua vizita la RAR, si apoi din nou sa astepte alte cateva ore la ghiseu pentru a achita taxa. Sefa DGFP Mures a spus ca au existat mici incidente, in sensul ca unele persoane au solicitat sa achite pe loc taxa pentru inmatricularea masinilor, desi legea prevede ca aceasta se calculeaza in termen de 5 zile.

Taxa de poluare auto intra in vigoare de azi, 1 iulie. Printre cele mai importante schimbari, fata de fosta taxa, se numara chiar modul de calcul. Noua varianta pune mai mult accent pe emisiile de dioxid de carbon. Prin urmare, cu cat masina este mai poluanta, cu atat taxa va fi mai mare. Cei care au platit taxa de prima inmatriculare, in perioada 1 ianuarie 2007-30 iunie 2008, isi pot recupera diferenta de bani, daca noua taxa este mai mica decat valoarea platita anterior.

ZIUA ONLINE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=8610&data=2008-07-01