< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 30 iunie 2008

Abhazia inchide granitele cu Georgia

Republica separatista Abhazia a decis sa inchida de marti, 1 iulie, frontiera cu Georgia, dupa doua explozii produse luni in capitala abhaza Suhumi, a anuntat liderul separatist Serghei Bagaps, citat de RIA Novosti, relateaza AFP. In declaratia sa, Bagaps a acuzat serviciile secrete georgiene de implicare in comiterea exploziilor, subliniind ca regimul de la Suhumi va face tot posibilul pentru a-i descoperi pe faptasi. Totodata, liderul separatist a facut apel la vigilenta catre populatia din regiunea abhaza.

"Incepand de maine, frontiera dintre Georgia si Abhazia va fi inchisa", a anuntat Serghei Bagaps, indicand ca cele doua deflagratii au fost precedate de alte doua ce au fost comise in statiunea Gagra. Atacurile au provocat ranirea a cel putin zece persoane. Oficialii abhazi sustin ca aceste atentate au ca obiectiv compromiterea sezonului turistic, in conditiile in care mii de rusi sunt asteptati vara aceasta in zonele de coasta ale regiunii separatiste si au acuzat imediat Georgia ca ar sta la originea exploziilor. Autoritatile georgiene neaga insa aceste afirmatii. Sota Utiasvili, purtatorul de cauvant al Ministerului georgian de Externe, a subliniat ca "nu avem nicio legatura cu recentele explozii din Abhazia".

Escaladarea situatiei in relatiile dintre Georgia si Abhazia - sustinuta puternic de Rusia, care desi nu ii recunoaste independenta, si-a intensificat relatiile economice cu aceasta - are loc in contextul demersurilor autoritatilor de la Tbilisi de a gasi o solutie la diferendul abhaz, pe fondul aspiratiei Georgiei de a se integra in NATO.

A.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=8547&data=2008-06-30