< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - marti, 14 august 2007

Pentagonul: Survolul rus este o reintoarcere la practicile Razboiului Rece

Bombardierele rusesti si-au intensificat zborurile in apropierea SUA

Aviatia rusa face tot mai multe demostratii de forta, prin zboruri repetate in apropierea teritoriului american, inclusiv Alaska, demonstrandu-si capacitatea de actiune la distanta. Oficiali din domeniul american al apararii sustin ca aceste actiuni reflecta dorinta Moscovei de a-si etala capacitatea militara, dar si nemultumirea fata de planurile americane de instalare a elementelor unui scut antiracheta in Europa Centrala.

Demonstratii de forta ale aviatiei ruse

Oficialii americani si canadieni, citati de Reuters, sustin ca bombardierele ruse efectueaza tot mai multe misiuni aviatice in apropierea teritoriului american. Colonelul canadian, Andre Dupuis, ofiter la NORAD (centrul de comanda americano-canadian responsabil de protectia spatiului aerian al ambelor tari), a precizat ca, acum doua saptamani, avioane ruse, care transportau rachete de croaziera au desfasurat un exercitiu in apropierea statului Alasaka. "Ei nu au facut-o numai pentru a se antrena. Ei incearca sa demonstreze ceva, facand-o in afara teatrului lor obisnuit de antrenament", a subliniat Dupuis. Informatia a fost confirmata si de generalul american Gene Renuart, comandant al NORAD. El a declarat ca "in ultimele trei luni, rusii si-au expus fortele aeriene poate mai mult decat am vazut in trecut si zboara cu siguranta mai departe decat o faceau inainte". Oficialul a precizat ca "de cateva ori i-am interceptat deasupra apelor noastre internationale, in apropiere de Alaska". In urma cu o saptamana, aviatia rusa a facut un gest similar, bombardierele ruse executand un zbor in apropierea Guamului, un teritoriu american din Pacific. Potrivit Rompres, armata rusa a aerului si-a justificat gestul afirmand ca si americanii fac acelasi lucru.

Americanii spun ca nu este vorba despre un act provocator

Relatiile dintre Washington si Moscova au fost tensionate, in special din cauza planurilor Statelor Unite de a amplasa elemente de aparare antiracheta in foste state sovietice. Generalul Renuart a diminuat insa temerile cu privire la intensificarea zborurilor militare ale armatei ruse.

"Consider ca este vorba de o dinamica pe plan politic cu Rusia. Cred ca isi exerseaza o parte dintre capacitatile militare care coincid cu o serie de declaratii ale oficialilor", a spus el. "Dar nu este vorba de un act provocator. Respecta legislatia internationala", a adaugat generalul, precizand ca, in majoritatea cazurilor, armata rusa informeaza Statele Unite din timp in legatura cu eventuale exercitii. "De cateva ori, ne-au luat prin surprindere", a recunoscut el. Potrivit Rompres, insa, Pentagonul a interpretat survolul rus ca o intoarcere la practicile din timpul Razboiului Rece. Misiunea aviatiei rusesti in apropierea teritoriului american vine la numai cateva saptamani dupa ce, doua bombardiere rusesti au fost reperate in apropierea spatiului aerian al Marii Britanii. Si atunci, ca si acum, responsabilii moscoviti au declarat ca este vorba despre o misiune de rutina.

Pentru mai multe detalii accesati

Bombardierele rusesti fac manevre langa Scotia

^http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-07-21&id=224236^

Al IV-lea razboi

^http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-08-10&id=225034^

REACTII LA CALD

George DAMIAN, redactor Departamentul Politica Externa

"Joaca pilotilor rusi cu cei americani intr-o testare la limita a capacitatilor de lupta a fost un exercitiu preferat de Moscova inca din perioada Razboiului Rece. Reluarea acestor survoluri la limita a fost anuntata cu mare fast de Statul Major al Fortelor Aeriene Ruse ca o reluare a vechilor traditii - insa componenta negocierilor internationale intense nu poate fi lasata deoparte".

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=846&data=2007-08-14