< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - marti, 14 august 2007

Liderii social-democrati au discutat la Bran strategiile pe termen scurt ale partidului

PSD depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului

---

ULTIMA ORA

PSD va depune, in septembrie, o motiune de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu. Hotararea a fost luata la capatul unei sedinte informale a PSD desfasurata astazi la Bran. "Decizia noastra este de a initia Motiune de cenzura pana pe 10 septembrie. A venit clipa, dupa 3 ani de guvernare neperformanta, ca tara sa aibe un nou Guvern care sa raspunda prioritatilor Romaniei", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana. Liderul social-democratilor spune ca, in situatia in care motiunea va trece, PSD va urmari la discutiile pentru noul Executiv sa gaseasca o modalitate prin care sa asigure un program si un Guvern care sa puna interesele cetatenilor pe primul loc. Intrebat daca PSD va propune un prim ministru, Geoana a raspuns: " de ce nu? Un partid care are cea mai mare pondere va trebui sa fie reprezentat pe masura ponderii".

Partidul Romania Mare se declara un sustinator sigur al motiunii PSD. Desi anuntase ca va sustine orice motiune de cenzura depusa la adresa actualului Guvern, Partidul Democrat isi rezerva dreptul de a nu lua inca o decizie. Si reprezentantii Partidului Conservator vor lua o decizie abia dupa ce vor vedea in scris expunerea de motive a motiunii social-democratilor.

-------

Conducerea PSD, reunita astazi intr-o sedinta informala la Bran, a analizat strategiile pe termen scurt ale partidului. Potrivit liderilor PSD, au existat mai multe scenarii, dupa prezentarea carora, partidul va contura strategia formatiunii politice.

Astfel, a existat un prim scenariu ai carui sustinatori au propus intrarea la guvernare alaturi de PNL, in caz contrar PSD urmand sa depuna o motiune de cenzura care ar urma sa conduca la caderea Cabinetului Tariceanu.

Cei care au propus acest scenariu au dat si un raspuns la intrebarea privind consecintele depunerii motiunii de cenzura si caderii guvernului Tariceanu, pornind de la ipoteza ca presedintele Traian Basescu va numi, potrivit legii, un premier, iar acesta va fi de la PD sau de la PLD.

Potrivit Mediafax, alti social-democrati, dimpotriva, au optat pentru guvernarea alaturi de PD, dupa depunerea motiunii de cenzura si caderea Guvernului Tariceanu. In cazul in care PSD ar primi un refuz din partea democratilor, singura solutie ar fi declansarea alegerilor anticipate, care ar duce la reconfigurarea scenei politice.

Pe de alta parte, unii lideri social-democrati, reprezentand curentul radical anti-liberal, au propus depunerea motiunii de cenzura imediat dupa inceperea sesiunii parlamentare din toamna, ajungandu-se astfel la caderea Guvernului Tariceanu fara a se mai negocia cu liberalii o eventuala guvernare impreuna, fortand astfel declansarea anticipatelor, prin invalidarea in Parlament a premierilor propusi de Basescu.

Altii, insa, au considerat ca declansarea anticipatelor in toamna nu ar fi benefica pentru PSD si au optat ca anticipatele sa aiba loc in primavara lui 2008, sperand astfel ca partidul va obtine un scor electoral mai bun.

A existat insa, la nivelul conducerii PSD, si un alt scenariu, care nu a luat in calcul depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu, ci, mai degraba, delimitarea de PNL si adoptarea unei politici de hartuire a liberalilor, fie prin nevotarea Ordonantei de Urgenta privind reorganizarea Guvernului, aflata in acest moment in dezbaterea Senatului, fie prin nevotarea bugetului pe anul viitor.

Victor Ponta: PSD nu are nevoie de o alianta cu PNL

PSD nu are dreptul sa doreasca pentru Romania altceva decat un guvern social-democrat, a declarat, aseara, la Realitatea TV, Victor Ponta, care considera ca o alianta intre PNL si PSD este imposibila. Mai mult, vicepresedintele social-democrat spune ca nu vede nici o apropiere de Partidul Democrat. "De ce sa ma aliez eu cand sunt cel mai mare partid, cu o ideologie, cu un electorat, cu un partidut care acum, nu va suparati, a ajuns din greseala unde este", a completat Ponta.

Emil Boc: Dincolo de interesele politice exista interese economice care leaga PSD si PNL

Presedintele PD Emil Boc a comparat motiunea de cenzura despre care se vorbeste in PSD cu povestea lui Niculaita Minciuna, considerand ca social-democratii au anuntat de prea multe ori o astfel de initiativa, dar nu au mers niciodata pana la capat. "Din ceea ce vedem, fratia de guvernare dintre PSD si PNL, ne este foarte greu sa-i mai credem pentru ca dincolo de interesele politice exista interese economice care leaga PSD si PNL. Social-democratii spun ca motiunea de cenzura poate sa treaca si fara voturile PD. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu a declarta pentru Realitatea TV ca sprijinul declarat al PD pentru eventuala motiune de cenzura are la baza anumite interese. " Din punctul nostru de vedere sunt elemente de evaluare in ce priveste performanta guvernului si nu neaparat scopurile PD: daramarea guvernului pentru a reusi prin alegeri sau printr-o varianta de reconstruirea guvernului sa vina la putere".

REACTII LA CALD

Roland Catalin PENA, Redactor Sef adjunct:

"Mircea Geoana a facut iar uz de demagogie la nivel inalt. Este aproape incredibil cum un fost inalt diplomat si ministru de Externe s-a transformat intr-un Catavencu PSD-ist. Nici sa vezi motiunea si nu mai crezi!. De cativa ani incoace, Mircea Geoana porneste, in fiecare saptamana, razboiul cu puterea".

Dana Conerth

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=845&data=2007-08-14