< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 27 iunie 2008

Medvedev nu crede ca OSCE sau NATO ar putea rezolva problemele de securitate ale UE

Noul presedinte rus Dmitri Medvedev le-a prezentat joi si vineri liderilor europeni ideea sa de "pact de securitate" in Europa, dar initiativa a fost considerata inca imprecisa de catre responsabilii UE, relateaza AFP, citata Rompres. In cadrul evenimentului a fost discutata si problema conflictului din Transnistria

"Este o idee inca in gestatie", a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la summitul UE-Rusia din Siberia.

"Este prematur sa o judecam, trebuie mai intai sa studiem ceea ce a vrut cu adevarat sa spuna", a declarat comisarul pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner. "Este o idee noua, in care vad si ideea veche de reformare a OSCE", a adaugat ea.

La inceputul lunii iunie, la Berlin, Medvedev a propus "un pact regional" de securitate european si a indicat in acest scop "un summit european in care sa se poata incepe elaborarea unui astfel de tratat".

Vineri, la inchiderea summitului UE-Rusia, el a explicat ca exista acum "o serie de organizatii care incearca sa rezolve" problemele de securitate in Europa - ca OSCE sau NATO - dar niciuna nu s-a dovedit capabila.

Medvedev a repetat ca ideea ar fi asocierea la acest pact a tuturor tarilor europene, a Rusiei, Statelor Unite si Canadei.

Potrivit unui oficial european, Medvedev incearca totusi "buna abordare" in privinta acestui subiect. Insa pentru europeni este clar ca motivatia principala a initiativei ruse este sa se evite ca NATO sa-si puna pionii in Ucraina sau Georgia, a declarat oficialul.

Conflictul transnistrean discutat la summitul UE-Rusia

Conflictul din Transnistria a fost abordat vineri la summitul UE-Rusia care se desfasoara in Siberia in cadrul mai larg al conflictelor inghetate din fostul spatiu sovietic, au anuntat seful diplomatiei europene, Javier Solana, si ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

"Am discutat despre Georgia si despre Moldova. Si vom coopera in aceasta chestiune", a declarat Solana la o conferinta de presa dupa summitul UE-Rusia din Hanti-Mansiisk, potrivit agentei RIA Novosti, citata de Ziare.com.

Uniunea Europeana intentioneaza sa participe la modul cel mai activ la solutionarea conflictului georgiano-abhaz, a mai spus inaltul reprezentantul al UE pentru politica externa si de securitate.

Presedintele moldovean Vladimir Voronin ii ceruse la inceputul saptamanii inaltului reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate, Javier Solana, ca la summitul UE-Rusia sa fie discutata si problema transnistreana.

Voronin a accentuat insemnatatea asigurarii caracterului previzibil si transparent al reglementarii transnistrene in toate etapele procesului si a pledat pentru reluarea cat mai urgenta a negocierilor pentru solutionarea problemei in formatul 5A2, cu participarea partilor implicate - Chisinaului si Tiraspolului -, a mediatorilor - Rusia, Ucraina si OSCE - si a observatorilor - UE si SUA.

La randul sau, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat vineri ca UE poate juca un rol mai activ in reglementarea conflictelor inghetate

"Jucatorii externi trebuie sa stimuleze dialogul direct dintre parti, sa nu joace in favoarea vreuneia dintre parti pentru ca acestea sa nu-si incalce angajamentele si sa nu incerce sa-si pacalasca partenerii", a adaugat seful diplomatiei de la Moscova.

Lavrov a remintit ca, de exemplu, in procesul de pace in Orientul Mijlociu "UE si-a demonstrat capacitatea de a aduce contributii importante la solutionarea problemelor social-economice in zonele de conflict, ceea ce creeaza o atmosfera pozitiva pentru negocierile politice".

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=8447&data=2008-06-27