< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 27 iunie 2008

Ucraina viseaza schimbarea la fata a Insulei Serpilor in 25 de ani

Seful Directiei pentru arhitectura si politica urbanistica din cadrul Consiliului regional Odesa, Vladimir Iarovoi, a sustinut o conferinta de presa pe tema "Insula Serpilor peste 25 de ani", relateaza portalul regional odessa.ua, citat de Rompres.

"Intrucat asezarea Belai din Insula Serpilor este chiar un sat, el va trebui si populat. Dupa finalizarea tuturor lucrarilor de constructie si amenajare, prevazute in Planul General de dezvoltare a insulei, urmeaza ca 150 de persoane sa se stabileasca aici pe baze permanente. In perioada de vara, numarul locuitorilor satului Belai ar putea sa creasca pana la 200", a afirmat responsabilul ucrainean, indicand ca deja in prezent un numar de persoane a obtinut adeverinte speciale pentru a se putea instala pe insula.

Conform planurilor de amenajare a Insulei Serpilor, al carei platou continental face in prezent obiectul unui litigiu intre Ucraina si Romania la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, pe aceasta urmeaza sa fie ridicat un complex locativ, de patru etaje, una din cladiri urmand sa adaposteasca birourile administratiei Odesa, centre de presa, o sala de conferinta. Autoritatile planuiesc de asemenea construirea unui centru medical, precum si a unor unitati industriale de prelucrare a pestelui si fructelor de mare.

Planul general elaborat de puterea de la Kiev mai prevede construirea pe Insula Serpilor (care are o suprafata de nici 20 de hectare) a unui cinematograf, a unui restaurant, a unor saune, a unei sali de fitness, a unui complex hotelier, o unei arene amfiteatru ca in Grecia Antica precum si a templului lui Achile.

"In Insula Serpilor se va putea ajunge fie plecand din Odesa, fie din Vilkovo", a afirmat seful urbanist din Odesa, indicand ca se planuieste constructia unor debarcadere pentru iahturi. El a mai spus ca, potrivit planurilor autoritatilor, in satul Belai vor exista 150 de locuri de munca pe perioada de vara si 80 - in tot restul anului.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=8437&data=2008-06-27