< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 27 iunie 2008

Tara Bascilor organizeaza referendum pentru desprinderea de Spania

Mai mult ca oricand, dupa modelul Kosovo, regiunea spaniola Tara Bascilor doreste sa se desprinda de administratia spaniola si sa-si proclame independenta, dobandind astfel dreptul la autodeterminare fata de autoritatile de la Madrid

Parlamentul local din Tara Bascilor a adoptat vineri o propunere controversata a sefului Guvernului regional Juan Jose Ibarretxe ce prevede o consultare populara privind autodeterminarea acestei Comunitati autonome din nordul Spaniei, pe care Guvernul de la Madrid a promis sa o blocheze, considerand-o ilegala, informeaza AFP, EFE si El Pais, preluat Rompres.

Deputatii din Parlamentul de la Vitoria, capitala administrativa a Comunitatii autonome, au aprobat cu 34 voturi pentru, 33 impotriva si sapte abtineri acest text destinat "normalizarii" politice in Tara Bascilor.

"Am onoarea de a prezenta un proiect de lege care raspunde obiectivelor nobile de a obtine pacea si de a ajunge la un acord politic", a declarat nationalistul Ibarretxe inainte de vot. "A acorda cuvantul poporului pentru a-i cunoaste opinia si a actiona in consecinta, nu este doar un act de responsabilitate politica, ci si o functionare democratica normala", a mai spus seful Guvernului regional, a carui initiativa este destul de criticata.

Intelegere cu ETA

Textul prevede desfasurarea unei consultari a cetatenilor basci la 25 octombrie, in cadrul careia populatia sa fie intrebata, pe de o parte, daca aproba dialogul cu ETA - insa cu conditia ca organizatia sa-si exprime vointa de a pune capat violentei - si pe de alta parte, daca dau un vot afirmativ liberei decizii a tuturor bascilor.

"A da cuvantul poporului pentru a-i cunoaste opinia si a actiona in consecinta nu inseamna numai un act de responsabilitate politica, ci si o functionare democratica normala", a spus, potrivit AFP, seful Guvernului regional in contextul numeroaselor critici la adresa acestei initiative.

Prim-vicepresedintele Guvernului spaniol, Maria Teresa Fernandez de la Vega, a anuntat ca Executivul de la Madrid va contesta in fata Curtii Constitutionale legea de convocare a consultarii aprobate de parlamentul regional, noteaza EFE.

Potrivit El Pais, xecutivul socialist va argumenta ca pasul facut de Ibarretxe contravine "cerintei constitutionale a autorizarii prealabile de catre stat".

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=8429&data=2008-06-27