< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - vineri, 10 august 2007

Presedintele Camerei Deputatilor a fost testat cu "rasismometrul"

Pentru Olteanu, Basescu e ca Ceausescu

"Ultimul presedinte care nu a avut nimic de invatat a fost impuscat in decembrie 1989, asta sper sa scape cu viata". Declaratia apartine presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si a fost facuta la debutul campaniei anti-rasiste ''Testeaza-ti sanatatea civica!'', in legatura cu afirmatiile lui Traian Basescu la adresa unei ziariste, pe care a numit-o "tiganca imputita". Olteanu a raspuns la un chestionar de testare a sanatatii civice, spunand ca nu exista nici o legatura intre romi si infractiuni, pentru ca nu numai tiganii savarsesc infractiuni. Intrebat daca ar dori sa traiasca intr-un oras in care sunt si romi, el a replicat ca vrea sa traiasca intr-un oras curat si frumos si oricine doreste sa traiasca alaturi de el este invitat, indiferent daca este sau nu de etnie roma.

''Cred ca mai am multe de invatat si sunt de parere ca, in masura in care ne vom cunoaste mai bine, vom fi mai capabili sa traim impreuna. Ca sa va dau doar un singur exemplu, uite ce prostii s-au putut spune ieri despre invatarea limbii maghiare ca limba straina, fara sa ne amintim ca in 2003 s-a introdus prin lege acest lucru pentru clasele 1-4'', a spus Bogdan Olteanu, dupa ce a fost testat cu ''rasismometrul'', relateaza Rompres.

Asistentii i-au oferit materiale informative, pastile si o potcoava in miniatura, pe care Olteanu a anuntat ca o va folosi pentru a-i ''potcovi pe parlamentari cand va veni bugetul''.

Un democrat convins

Politicianul care a facut primul o vizita la punctul de testare a fost ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, dar acesta nu a dorit sa se supuna verificarilor cu ''rasismometrul'', declarand ca este ''un democrat convins''. In schimb a primit materialele informative si s-a fotografiat in spatele unui panou pe care era desenat un costum de rom.

''Discriminarea romilor nu se face pentru ca romani ar fi rai, ci pentru ca pur si simplu nu cunosc aceasta comunitate, nu stiu nimic despre istoria si cultura acesteia. Am considerat necesar sa organizam o actiune prin care sa atragem atentia asupra acestei probleme'', a declarat Ciprian Necula, coordonator relatii publice in cadrul programului ''Consolidarea capacitatii institutionale si dezvoltarea de parteneriate pentru imbunatatirea perceptiei si conditiei romilor''.

Campania de diagnosticare a sanatatii civice a debutat dimineata si se va desfasura timp de trei zile, intre orele 10.00 si 20.00, intr-un cort din fata Teatrului National Bucuresti.

Evenimentul este organizat in cadrul proiectului ''Consolidarea capacitatii institutionale si dezvoltarea de parteneriate pentru imbunatatirea perceptiei si conditiei romilor'' al Secretariatului General al Guvernului si al Agentiei Nationale pentru Romi si in cadrul campaniei antidiscriminare, implementat de Romani Criss, in parteneriat cu Agentia de Monitorizare a Presei, cu sprijinul financiar al Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

A. E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=833&data=2007-08-10