< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - joi, 9 august 2007

Cronica de film

Bridge to Terabithia (Podul catre Terabithia)

Distributie: Josh Hutcherson, Annasophia Robb

Montaj: John Gilbert

Imagine: Michael Chapman

Regie: Gabor Csupo

---

'Podul catre Terabithia' este realizat dupa cartea cu acelasi nume scrisa de Katherine Paterson si publicata pentru prima data in 1977. Intre timp, in America, a devenit un roman clasic pentru copii. In 1985 a fost realizata prima ecranizare pentru televiziune si anul acesta a fost lansata de catre studiourile Disney versiunea pentru marele ecran.

Cartea si filmele realizate pana acum ne spun povestea lui Jess, un baiat de zece ani care trece neobservat la scoala si acasa, dar care are o mare o pasiune pentru desen. Lucrurile se schimba in momentul in care vine in clasa lui Jess o fata ciudata, Leslie Burke, care intamplator locuieste chiar langa ferma parintilor baiatului. Cei doi copii incep sa isi petreaca timpul tot mai mult si Leslie ii dezvaluie o lume imaginara populata de creaturi fantastice pe care ea a creat-o.

Dupa 'Harry Potter' si 'Cronicile din Narnia', publicul se asteapta de la acest gen de productii sa intalneasca o noua mitologie si un alt univers magic. Elementele fantastice sunt destul de putin importante in intriga lungmetrajului 'Podul catre Terabithia'. Ceea ce da sens si valoare acestei creatii este infatisarea modului in care realitatea intervine in lumea magica a copilariei, destramand valul fin al povestilor prin intamplari crude si ireversibile. Accentul este pus pe modul in care copiii evadeaza din realitatea acestei lumi dand un alt sens intamplarilor pe care le traiesc. Jess nu crede la inceput in Terabithia dar, pentru a-si pastra neschimbata viata, el trebie sa se refugiaza in taramul plasmuit de prietena sa.

Filmul este produs Disney dar este foarte diferit de ceea ce fac acum aceste studiouri americane. Prin sensibilitatea pe care o degaja, 'Podul catre Terabithia' se apropie mai mult de clasicele povesti care au fost realizate pe vremea lui Walt Disney. Pe atunci, povestile nu erau construite doar din gaguri aducatoare de public in sala de cinema.

Filmografie:

Bridge to Terabithia (2007)

Dance (1980)

Vlad BASALICI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=822&data=2007-08-09