< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 21 iunie 2008

Iranul acuza Israelul de "operatiuni psihologice" impotriva sa

Ministrul iranian al Apararii, Mostafa Mohammad Najar, a calificat duminica drept "operatiuni psihologice" informatiile cu privire la eventualitatea unui atac israelian asupra instalatiilor nucleare iraniene, afirmand ca, daca va fi cazul, riposta Teheranului va fi "distructiva", transmite AFP, citat de NewsIn.

"Se pare ca in prezent se duc o serie de operatiuni psihologice pentru a intimida Iranul si a-l determina sa renunte la dreptul sau absolut si legitim" in domeniul nuclear, a declarat Najar, citat de agentia Fars. "Insa Iranul nu va fi intimidat de aceste amenintari fara fundament si nu va renunta la dreptul sau", a subliniat oficialul iranian.

Najar a adaugat ca Iranul "nu va initia niciun conflict, insa va pedepsi cu forta orice agresor". "Cu hotarare, folosind toate optiunile, fara limita de timp sau spatiu, vom da un raspuns distructiv oricarei actiuni ostile", a spus el.

Cotidianul New York Times, a scris vineri, citand responsabili americani, ca manevre militare israeliene au avut loc la inceputul lunii iunie in Marea Mediterana, parand sa pregateasca un eventual atac asupra instalatiilor nucleare iraniene. Purtatorul de cuvant al guvernului iranian, Gholamhossein Elham a apreciat sambata drept "imposibil" un eventual atac israelian asupra instalatiilor nucleare ale Teheranului.

Directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed ElBaradei, a declarat ca un atac asupra Iranului ar transforma regiunea intr-o "minge de foc", intr-un interviu acordat postului de televiziune Al-Arabiya. La 14 iunie, marile puteri au transmis Iranului o noua oferta de cooperare in vederea obtinerii suspendarii procesului de imbogatire a uraniului. Pana in prezent, Iranul nu a avut un raspuns oficial fata de aceasta oferta, insa mai multi responsabili au exclus suspendarea procesului de imbogatire a uraniului.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=8137&data=2008-06-21