< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 21 iunie 2008

Acord de principiu intre partidul lui Tadici si partidul lui Milosevici pentru formarea unui guvern

Partidul presedintelui sarb Boris Tadici si cel al presedintelui defunct Slobodan Milosevici au ajuns sambata la un acord de principiu in vederea formarii unui guvern si isi continua discutiile duminica, potrivit agentiei de presa Tanjug, citata de AFP si preluat de NewsIn.

"Daca atingem acelasi nivel de intelegere duminica, am putea forma un guvern foarte curand", a declarat presedintele Tadici, seful Partidului Democratic (DS), citat de Tanjug. Cele doua partide trebuie sa "elaboreze principiile comune", a declarat Ivita Dacici, liderul Partidului Socialist din Serbia (SPS) al defunctului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici. SPS si coalitia "Pentru o Serbie Europeana" condusa de DS incepusera sambata seara discutii pentru formarea unei coalitii parlamentare in urma alegerilor legislative din 11 mai. Coalitia condusa de DS a castigat scrutinul (102 locuri din totalul de 250), dar nu are majoritatea absoluta necesara pentru a guverna singura. SPS a obtinut la randul sau 20 de locuri.

Negocierile DS-SPS pentru formarea unui guvern au inceput la cateva ore dupa esecul discutiilor in acelasi sens duse de SPS cu ultranationalistii din Partidul Radical Sarb (SRS) si nationalistii din Partidul Democratic din Serbia (DSS) al premierului in exercitiu, Voislav Kostunita. SPS a anuntat ca nu a reusit sa ajunga un acord cu aceste partide pentru o "viziune comuna" cu privire la viitorul Serbiei. SRS si DSS, care au obtinut respectiv 78 si 30 de locuri in Parlament, vor ca procesul de apropiere a Serbiei de Uniunea Europeana sa fie suspendat pana cand tarile UE care au recunoscut independenta Kosovo nu revin asupra acestui gest.

Desi se opun si ei independentei Kosovo, DS si SPS apreciaza insa ca Serbia nu are alta optiune decat sa adere, pe termen lung, la UE. Alegerile anticipate din 11 mai fusesera convocate pentru a iesi din criza politica aparuta in martie, dupa destramarea coalitiei guvernamentale DS-DSS din cauza divergentelor cu privire la relatia cu UE in urma independentei Kosovo.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=8135&data=2008-06-21