< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 20 iunie 2008

Rusia inarmeaza armata afgana impotriva talibanilor

Washingtonul si Moscova au incheiat "un acord de principiu" privind furnizarea de arme rusesti armatei afgane care lupta impotriva miscarii talibane, au anuntat vineri, la Moscova, reprezentanti ai diplomatiilor celor doua tari.

"Un acord de principiu privind furnizarea de material militar rus Armatei nationale afgane", a fost incheiat in cadrul unei reuniuni de doua zile a Grupului de lucru americano-rus de lupta impotriva terorismului, se precizeaza intr-un comunicat comun preluat de Interfax si RIA Novosti, citate de Rompres.

"Am furnizat deja in trecut material militar Afganistanului. Poporul afgan si guvernul sau par sa aiba acum vointa de a reglementa problema securitatii. Suntem pregatiti sa studiem nevoile de material militar si sa ajutam aceasta tara", a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Kisliak.

Diplomatul rus a apreciat ca este "posibil" ca Rusia sa-si creasca livrarile de arme pentru Afganistan. "Este posibil, dar nu intentionez acum sa fac evaluari in cifre", a adaugat el.

Serghei Kisliak a facut aceasta declaratie in prezenta subsecretarului de stat american pe probleme politice William Burns, la incheierea celei de-a 16-a reuniuni a Grupului de lucru ruso-american de lupta impotriva terorismului care s-a reunit alternativ la Washington si Moscova.

Grupul are ca obiectiv cooperarea dintre Rusia si SUA, dar si dintre acestea si alte tari pe probleme privind Afganistanul, lupta impotriva traficului de droguri, finantarea terorismului, armele de distrugere in masa.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=8100&data=2008-06-20